Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«φούντο» και η Κίνα;

 Πάει για «φούντο» και η Κίνα;

Σκεφτείτε τα παρακάτω: Η πρόσφατη ανάπτυξη βασίστηκε σε μια τρομερή κατασκευαστική άνθηση, που τροφοδοτήθηκε από τις αυξήσεις στις τιμές ακινήτων, και που δείχνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής φούσκας.

Υπήρξε πιστωτική έκρηξη, με την περισσότερη ανάπτυξη να μην γίνεται μέσω της παραδοσιακής τραπεζικής επιχειρηματικότητας, αλλά μέσω «σκιωδών τραπεζικών πρακτικών», άνευ κρατικού ελέγχου, και άνευ κρατικών εγγυήσεων.

Η φούσκα αυτή άρχισε να σπάει, και τώρα υπάρχουν φόβοι για μια...
πραγματική κρίση προ των πυλών.

Μήπως περιγράφω την εικόνα της Ιαπωνίας στα τέλη της δεκαετίας του `80;

Ή μήπως αυτήν της Αμερικής το 2007;

Όχι, μιλάω για την σημερινή Κίνα, η οποία τείνει να μετατραπεί στο νέο προβληματικό (οικονομικά) σημείο του πλανήτη.

Η μελέτη της οικονομίας της Κίνας είναι σχετικά δύσκολη υπόθεση, επειδή κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Τα περισσότερα στατιστικά οικονομικά στοιχεία είναι … επιστημονική φαντασία, αλλά αυτά της Κίνας είναι σκέτη φαντασία. Ακόμη και οι ειδικοί στα κινεζικά, έχουν ο καθένας διαφορετική άποψη.

Πάντως, ακόμη και τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου προκαλούν προβληματισμό. Μάλιστα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι τόσο δραματικά, που σημαίνουν την ανάγκη συναγερμού.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των τελευταίων ετών ήταν το ότι η κινεζική κατανάλωση των νοικοκυριών υστερούσε κατά πολύ της γενικότερης ανάπτυξης. Σήμερα είναι στο ποσοστό του 35% του ΑΕΠ. Δηλαδή το μισό από το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Συνεπώς, ποιος αγοράζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγει η χώρα;

Εμείς.

Η Κίνα στηρίζεται στα εμπορικά της πλεονάσματα για να κρατήσει ζωντανό το επίπεδο παραγωγής. Παράλληλα όμως υπάρχει μεγάλη έμφαση στον επενδυτικό τομέα, που έχει φτάσει στα μισά του ΑΕΠ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, αφού η καταναλωτική ζήτηση είναι χαμηλή, που πάνε οι επενδύσεις; Σε μια όλο και διογκούμενη φούσκα ακινήτων. Οι επενδύσεις Real estate διπλασιάστηκαν σε ποσοστό επί του ΑΕΠ από το 2000. Αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών κινεζικών επενδύσεων. Και σίγουρα, η υπόλοιπη αύξηση οφείλεται σε επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν πουλώντας υλικά στις κατασκευαστικές εταιρίες.

Είναι όμως ο κατασκευαστικός τομέας και αυτός των ακινήτων φούσκα;

Παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις. Όχι μόνο τις αυξανόμενες τιμές, αλλά και τον κερδοσκοπικό πυρετό που έζησε πρόσφατα και η Αμερική (βλ. Φλόριντα).

Υπάρχει και μια άλλη ομοιότητα με την αμερικανική εμπειρία: Όσο αυξάνονταν η πίστωση, το μεγαλύτερο μέρος της δεν προέρχονταν από τις τράπεζες, αλλά από το ανεξέλεγκτο και απροστάτευτο σκιώδες τραπεζικό σύστημα, με μια μόνο διαφορά. Στην Αμερική, οι σκιώδεις τραπεζικές δραστηριότητες περνάνε μέσα από υψηλού κύρους επιχειρηματικά και τραπεζικά ονόματα της Wall Street, μέσω σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Στη περίπτωση της Κίνας οι δραστηριότητες αυτές διεκπεραιώνονται από «υπόγειες» τράπεζες, και ενεχυροδανειστήρια.

Οι συνέπειες όμως είναι οι ίδιες. Όπως στην Αμερική, έτσι και στην Κίνα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ πιο ευάλωτο από ότι δείχνουν τα επίσημα τραπεζικά στοιχεία.

Τι θα πάθει η Κίνα, και ο κόσμος, μόλις σπάσει η φούσκα αυτή; Κάποιοι αναλυτές είναι αισιόδοξοι. Η Κίνα, λένε, έχει στιβαρή ηγεσία, που θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια πτώση. Εννοείται σαφώς, ότι ελλείψει δημοκρατικών θεσμών, η κινεζική ηγεσία έχει όντως την δύναμη να κάνει ότι χρειαστεί.

Για μένα όμως, το τέλος πλησιάζει. Τα ίδια άκουγα και για την Ιαπωνία το 1980, όταν οι λαμπροί της γραφειοκράτες είχαν (υποτίθεται) τα πάντα υπό έλεγχο.

Αργότερα, κάποιοι μας διαβεβαίωναν πως ούτε η Αμερική κινδυνεύει, ενώ στη πραγματικότητα πάθαμε χειρότερα από όσα έπαθε η Ιαπωνία.

Οι κινεζικές επίσημες διαβεβαιώσεις δεν με πείθουν. Η χώρα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει τους ξένους, επιβάλλοντας δασμούς κλπ. Όταν δηλητηριάζεις το εμπόριο, για χάρη της δικής σου οικονομίας, αυτό δεν αποτελεί νηφάλια οικονομική πολιτική. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε την τεράστια διαφθορά που επικρατεί στη Κίνα, και που σημαίνει ότι αυτό που υλοποιείται σε κάποιο τοπικό επίπεδο, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτό που ζητάει το Πεκίνο.

Ελπίζω να μην με περνάτε για κινδυνολόγο. Αλλά δεν μπορώ να το αποφύγω. Η περίπτωση της Κίνας μου θυμίζει όλες τις αποτυχίες που έχουμε δει κι αλλού. Και μια παγκόσμια οικονομία που ήδη γονατίζει από την κρίση της Ευρώπης, σίγουρα δεν χρειάζεται άλλο ένα επίκεντρο οικονομικής δυσχέρειας.
 
 
 Γιαννακοχωρίτης
Διαβάστε περισσότερα » »

Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τα χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά. Δεν αποκλείεται το βράδυ να χιονίσει στην Πάρνηθα.
Τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι «δεμένα» ενώ κλειστό είναι το πορθμείο Κυλλήνης – Ζακύνθου και οι πορθμειακές γραμμές Πρίνου-Καβάλας, Κεφαλλονιάς-Πάτρας. Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, δεν  λειτουργούν σήμερα τα σχολεία σε Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα και Κοζάνη.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες από αύριο σε όλη τη χώρα και ο παγετός στα ηπειρωτικά θα διατηρηθούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες
Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην παλιά Εθνική Οδό Βέροιας Κοζάνης στην Καστανία, στην επαρχιακή Βέροιας Σελίου μέχρι το χιονοδρομικό και από τη Νάουσα προς τα 3 – 5 Πηγάδια.
Στην Πιερία, αλυσίδες απαιτούνται στον δρόμο προς το χιονοδρομικό Ελατοχωρίου και σε επαρχιακούς δρόμους. Στην Πέλλα χρειάζονται αλυσίδες στην επαρχιακή οδό προς το Καϊμακτσαλάν. Στις Σέρρες απαιτούνται αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται μετά το 32ο χιλιόμετρο Σερρών Θεσσαλονίκης.
Αλυσίδες απαιτούνται και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους

http://media.megatv.com/filesystem/images/20111221/engine/mega_LARGE_t_53761_1124122_type12250.jpgΠεπεισμένο ότι το 1/3 των 62 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε μίζες από την εταιρεία Ferrostaal πήγε στις τσέπες κρατικών αξιωματούχων δήλωσε το δικαστήριο του Μονάχου, που έκλεισε χθες τη δικογραφία των «μαύρων» πληρωμών που δόθηκαν στην Ελλάδα για την κατασκευή των 4 υποβρυχίων τύπου 214.
H σύμβαση για την κατασκευή των εν λόγω υποβρυχίων υπεγράφη το 2000, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, «από το 2000, το δικαστήριο πιστεύει ότι το 1/3 από τις μίζες πήγε σε αξιωματούχους που έπαιρναν αποφάσεις στις χώρες που είχαν συναφθεί τα συμβόλαια».
Ο δικαστής Γιόαχιμ Εκερτ, κατά την έκδοση της απόφασης δεν ονομάτισε τους αξιωματούχους που προέκυψε ότι δωροδοκήθηκαν για να πουν το «ναι» στη γερμανική HDW-Ferrostaal για απευθείας ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων. Φωτογράφισε ωστόσο τα πρόσωπα, όπως τα φωτογράφιζε και το κατηγορητήριο των Γερμανών.
Τι ανέφερε το κατηγορητήριο
Για να μπορεί να επηρεάσει τις παραγγελίες η Ferrostaal, χρειάστηκε να επιστρατεύσει μεσάζοντες. Τον ρόλο αυτόν έπαιξαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εταιρείες συμβούλων Dolmatron Associated με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους και Marine Industrial Enterprises με έδρα τον Παναμά, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι Έλληνες Μ.Φ. και Γ.Β.
«Σε συμφωνία με τα διευθυντικά στελέχη της Ferrostaal έγιναν πληρωμές δωροδοκίας στους αρμόδιους υπευθύνους λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα. Η Ferrostaal πραγματοποίησε κατά τα έτη 2000-2007 πληρωμές τουλάχιστον ύψους 57.000.000 ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.
Και προστίθεται: «Για να αποκρύψει τους τρόπους πληρωμής παρεμβλήθηκαν μεσάζοντες και εταιρίες οι οποίες μεταβίβασαν τα χρήματα στους υπευθύνους. Ο Α…ανήκε σε ομάδα προσώπων, η οποία αποκαλείτο κύκλος προσευχής. Σε αυτήν την ομάδα ανήκαν και ο Μ.Φ. και ο Γ.Β., ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ομάδα διέθετε την απαραίτητη πρόσβαση στους υψηλού επιπέδου αρμοδίους για τη λήψη αποφάσεων».
Πάντα με βάση το κατηγορητήριο:
Στις 13/2/2000 κλείστηκε προφορικώς σε ξενοδοχείο της Αθήνας η συμφωνία για τις μίζες εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων
Στις 26/3/2000 σε ξενοδοχείο της Βιέννης οι δύο Γερμανοί κατηγορούμενοι και οι Έλληνες μεσάζοντες υπέγραψαν σε επιστολόχαρτο του ξενοδοχείου όλα τα ποσά και τις δόσεις που έπρεπε να καταβληθούν
Στις 17/5/2000 οι δύο Γερμανοί κατηγορούμενοι εμβάζουν 15 εκατ. στην εταιρεία Marine Industrial Enterprises Europe, σε λογαριασμό στην τράπεζα UBS της Λουκέρνης
Στις 4/6/2002 εμβάζονται στον ίδιο λογαριασμό στην τράπεζα UBS άλλα 6,888 εκατ. ευρώ
Τον Mάιο του 2003 ένας εκ των Γερμανών κατηγορουμένων δίνει σε μετρητά 2,5 εκατ. στον Έλληνα Γ.Β.
Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τα δύο πρώην στελέχη της Ferrostaal σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή, ενώ επέβαλε πρόστιμο 140.000.000 ευρώ στην εταιρεία για τις πρακτικές δωροδοκίας που χρησιμοποίησε.
Στην Ελλάδα
Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε στη χώρα μας έχει αναδείξει 29 υπόπτους, μη πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και μέλη επιτροπών, οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία.
Για την ίδια υπόθεση, ο κ. Τσοχατζόπουλος διώκεται μετά από έρευνα της Βουλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ακόμη εκκρεμεί η έρευνα για τον τρόπο απόκτησης της περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ανακοίνωση Τσοχατζόπουλου
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζει τις αναφορές στο πρόσωπό του που περιέχονταν στο κατηγορητήριο της εισαγγελίας του Μονάχου «παντελώς αναπόδεικτες, αστήρικτες και αβάσιμες αναφορές».
Ο κ. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για «διατύπωση συλλογισμών προς εσωτερική χρήση και μόνο στο πλαίσιο της διεξαγόμενης δικαστικής έρευνας» και υποστηρίζει πως «πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέσο πίεσης προς ενίσχυση της βαρύτητας των κατηγοριών για τους κατηγορούμενους, ώστε να καταλογιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πρόστιμο και να εξασφαλιστεί ο επωφελέστερος για το γερμανικό δημόσιο συμβιβασμός».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κλήθηκα, ούτε κατέθεσα στην έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης, κατά την οποία δεν υπήρξαν ούτε καν ενδείξεις σε βάρος μου» σημειώνει.
Και καταλήγει: «Μια και ανεξάρτητα της δικαστικής απόφασης υπήρξαν δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Γερμανία που με φέρουν να συγκαταλέγομαι δήθεν μεταξύ των αξιωματούχων που δωροδοκήθηκαν, είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω και πάλι ως παντελώς αυθαίρετες, αστήρικτες και απόλυτα συκοφαντικές τις σχετικές αναφορές σε βάρος μου και επισημαίνω ότι στο πόρισμα της γερμανικής δικαιοσύνης δεν υπάρχει ούτε μαρτυρία, ούτε ένδειξη και πολύ περισσότερο απόδειξη περί δικής μου εμπλοκής».
Πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα
«Τα γερμανικά δικαστήρια, όπως και για την Siemens έτσι και για την υπόθεση των υποβρυχίων, επί της ουσίας αθώωσαν και κάλυψαν την εταιρία Ferrostaal για τις μίζες και όμως εδώ τα κόμματα του συστήματος, του ευρωμονόδρομου, την εμφανίζουν ως απόφαση τιμωρίας και κάθαρσης» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.
Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Οι δωροδοκούντες φυλακίστηκαν στη χώρα τους. Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή. Καιρός είναι να μάθουμε σε ποιούς αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήγαν τα 21 εκ. ευρώ μίζα που περιγράφονται στην απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου».
«Γι’ αυτούς πού έδωσαν τις μίζες για τα υποβρύχια υπήρξαν καταδίκες και πρόστιμα. Στην Ελλάδα γι’ αυτούς που πήραν τις μίζες βασιλεύει το σκοτάδι και η ατιμωρησία», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Ο Έλληνας πολίτης ακόμα μένει με την απορία και απαιτεί να ονοματιστούν όσοι ‘τα πήραν’ και πού βρίσκονται τα λεφτά», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.
Διαβάστε περισσότερα » »

TAXISnet: Έξι μήνες παράταση για προμήθεια «κλειδάριθμου»

TAXISnet: Εξι μήνες παράταση για προμήθεια «κλειδάριθμου»Στην απόφαση του υπ. Οικονομικών οδήγησαν οι τεράστιες «ουρές» στις ΔΟΥ
Ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν εγγραφεί στο σύστημα TAXISnet και ακόμη δεν έχουν προμηθευτεί τον κλειδάριθμο για ασφαλή πρόσβαση στην ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Με υπουργική απόφαση παρατείνεται η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου TaxisNet, που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2011 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2012.
Συνεπώς, οι χρήστες του TaxisNet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.
Αξίζει να τονιστεί ότι υπήρχαν πολλά αιτήματα περί παράτασης του χρόνου εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet, καθώς στις εφορίες υπήρχαν τεράστιες ουρές.
Διαβάστε περισσότερα » »

Δυστύχημα στην Εγνατία Όδο στο ύψος της Καλαμιάς! Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες! Είχαν σταματήσει τα οχήματά τους και τους παρέσυρε διερχόμενη νταλίκα!!!.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, νεκρός μεταφέρθηκε πριν από λίγη ώρα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης ένας άνδρας αγνώστου ταυτότητας, που μαζί με άλλα τρία άτομα παρασύρθηκαν απο διερχόμενη νταλίκα στην Εγνατία Όδο στο ύψος της Καλαμιάς!


Η κατάσταση υγείας των υπολοίπων παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, ενώ απ'ότι όλα δείχνουν τα στοιχεία, είχαν σταματήσει τα οχήματά τους, όταν η νταλίκα λόγω ολισθηρότητας, εξετράπη της πορείας της και τους παρέσυρε.
Διαβάστε περισσότερα » »

Παραιτήθηκε και ο δεύτερος παθολόγος ογκολόγος του Μποδοσάκειου Δημήτρης Βαλούκας - Κλείνει η ογκολογική!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kozan.gr, την παραίτησή του με αριθμό πρωτοκόλλου 9754 υπέβαλε - πριν από λίγη ώρα - στη διοικήτρια του Μποδοσάκειου και ο δεύτερος ογκολόγος κ. Δημήτρης Βαλούκας.


Οι λόγοι παραίτησης του κ. Βαλούκα είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους που οδήγησαν στην παραίτηση και τον κ. Ανθόπουλο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη καθιστά τη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος Πτολεμαίδας προβληματική (αφού ουσιαστικά κλείνει) και το μέλλον του δυσοίωνο.

Αύριο το πρωί στις 11:00 φίλοι και συγγενείς καρκινοπαθών θα επισκεφτούν τη διοικήτρια του νοσοκομείου, για να διαμαρτυρηθούν για τη συγκεκριμένη δυσάρεστη εξέλιξη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανοίγουν σχολεία για να φιλοξενήσουν τους ταλαιπωρημένους οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων

Σε σχολεία της Κοζάνης και των Κοίλων ώστε να διανυκτηρεύσουν μεταφέρονται οι ταλαιπωρημένοι οδηγοί και επιβάτες των αυτοκινήτων που ήταν εγκλωβισμένοι περισσότερο από 10 ώρες στο δρόμο.


Η απόφαση πάρθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη μετά από συννενόηση με το Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μεταφέρθηκαν άπαντες με λεωφορεία από το κόμματι της Καλαμιάς στην Εγνατία - Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο δρόμο από Βατερό προς Καλαμιά και Κοίλα

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, πριν από λίγο μεταφέρθηκαν με πούλμαν και οι τελευταίοι εγκλωβισμένοι από το κόμματι της Καλαμιάς σε ξενοδοχεία της Κοζάνης, όπου θα διανυκτερεύσουν.


Όλοι οι οδηγοί και επιβάτες εκατό περίπου οχημάτων είναι καλά στην υγεία τους. Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κομμάτι Βατερό προς Κοίλα και από Βατερό προς Καλαμιά...


Οι προσπάθειες των αντρών της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Λέσχης Ειδικών δυνάμεων είναι πραγματικά υπεράνθρωπες, μετά από 12 ώρες στο πεδίο της μάχης και του καθήκοντος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αίτηση πτώχευσης από τη χαρτοβιομηχανία Diana

Η εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Ζερίτη κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Ξάνθης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2012.


Όπως τονίζει ο δικηγόρος της Diana, Χουρμούζης Χουρμουζέλης, η βιομηχανία αντιμετώπιζε προβλήματα τα τελευταία δυο χρόνια, τα οποία οξύνθηκαν μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης όταν οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, η εξασφάλιση α΄υλών για την λειτουργία της επιχείρησης από το εξωτερικό ήταν αδύνατη, καθώς οι ξένες τράπεζες σταμάτησαν εδώ και καιρό να δέχονται εγγυήσεις.
Χαρακτηριστικό της δεινής κατάστασης στην οποία περιήλθε η άλλοτε κραταιά χαρτοβιομηχανία είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ έκοψε το τελευταίο διάστημα στο εργοστάσιο της Ξάνθης το ηλεκτρικό ρεύμα και η ΔΕΠΑ το φυσικό αέριο.

Οι περίπου 105 εργαζόμενοι είναι σε διαθεσιμότητα, ενώ είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του Οκτωβρίου, τα οποία στη συνέχεια απέσυραν επειδή πληρώθηκαν την επόμενη ημέρα της κατάθεσής τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη, οι εργαζόμενοι αγωνιούν διότι η εταιρεία τους οφείλει τους μισθούς του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, καθώς και το δώρο Χριστουγέννων, ενώ δρομολογούν τη νομική διεκδίκηση των αποζημιώσεών τους.

Ο κ. Χουρμουζέλης, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν κινδυνεύει κανένα δικαίωμα των εργαζομένων.Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι μερίδιο της ευθύνης για το αδιέξοδο της Diana φέρουν και οι εργαζόμενοι γιατί δεν συμπαραστάθηκαν στη διοίκηση της χαρτοβιομηχανίας.

Υποστηρίζει, δε, ότι ακόμη και σήμερα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Πάνος Ζερίτης προσπαθεί να βρει λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Diana μέσω της προσέλκυσης επενδυτή.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σχέδιο εγκατάλειψης των ακριτικών περιοχών; Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οποιαδήποτε περιοχή διεκδικούν οι γείτονες μας απαξιώνετε από το κράτος!

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Πρεσπών λόγω των παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού. Σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Ελλάδας, τόσο τα πυροσβεστικά οχήματα όσο και τα ασθενοφόρα φαντάζουν «όνειρο θερινής νυκτός». Σα να βρίσκονται ξεχασμένοι από το κράτος τόσο η μαγευτική περιοχή όσο και οι κάτοικοι της. Οι σοβαρές καταγγελίες έγιναν στη zougla.gr από τον δήμαρχο Πρεσπών, κ. Βασίλειο Τσέπα, οποίος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου πριν να είναι πολύ αργά.
Χωρίς πυροσβεστική.Το δάσος της περιοχής είναι από τα πιο πλούσια της χώρας και καλύπτεται από βελανιδιές, πανύψηλες οξιές, σημύδες αλλά και από δέντρα μοναδικά στον ελληνικό χώρο. Το τραγικό της υπόθεσης; Δεν υπάρχει πυροσβεστική υπηρεσία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρεσπών, σε περίπτωση φωτιάς οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μιάμιση ώρα τη πυροσβεστική να έρθει από τη Φλώρινα. Οι ενοχλήσεις του δημάρχου προς την πολιτεία είναι συνεχείς και οι δεσμεύσεις το ίδιο αλλά αποτέλεσμα μηδέν. «Πολλές φορές έχουμε απευθύνει στη πολιτεία τα τεράστια προβλήματα μας . Ενημέρωσα για την κατάσταση τον υπουργό προστασίας του πολίτη, κ. Παπουτσή σε προσωπική συνάντηση που είχα μαζί του και με διαβεβαίωσε πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρχουν οι κτηριακές εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής στη μέση γεωγραφικά της Πρέσπας και ανά πάσα στιγμή θα μπορούν οι πυροσβέστες να βρίσκονται σε κάθε διαμέρισμα της περιοχής . Είναι Δεκέμβρης και δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Χωρίς ασθενοφόρα
Ο υγρότοπος της Πρέσπας αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας με την μεγάλη Πρέσπα να είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων και με το ομώνυμο Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι να προσελκύει κόσμο από όλες τις περιοχές της Ελλάδος.
Αλλά δυστυχώς, στην περιοχή υπάρχουν τρομερές αδυναμίες στον τομέα της υγείας. Στο Δήμο Πρεσπών εδώ και δέκα μήνες υπάρχει μόνο ένας γιατρός ενώ χρειάζονται τουλάχιστον επτά. Τα ασθενοφόρα; Ανύπαρκτα!
«Σε περίπτωση που ένας κάτοικος πάθει παραδείγματος χάρη ένα καρδιακό επεισόδιο, θα έρθει το ΕΚΑΒ μετά από μιάμιση ώρα για να τον βοηθήσει. Και έτσι για πλάκα μπορούν να χαθούν ανθρώπινες ζωές» αναφέρει ο δήμαρχος εξοργισμένος.
Ο κ. Τσεπάς έχει επικοινωνήσει ουκ ολίγες φορές με τους αρμόδιους υφυπουργούς αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
«Όλοι με έχουν καθησυχάσει αλλά το έκαναν για να με ξεφορτωθούν, κανένας δεν πήρε σοβαρά τα προβλήματα του τόπου. Δεν υπάρχει καθόλου κατανόηση. Αυτή τη στιγμή μας λείπουν αυτονόητα πράγματα και ενώ έχουμε απευθυνθεί ξανά και ξανά στους επισήμους φορείς δεν έχουμε δει άσπρη μέρα. Είμαστε απεγνωσμένοι, δε ξέρουμε πια τι άλλο να κάνουμε για να σωθούμε εμείς και η μαγική πατρίδα μας, η Πρέσπα» καταλήγει.
Διαβάστε περισσότερα » »

Με μετρητά για όλους τα φάρμακα από 1η Ιανουαρίου

Νέα αναστάτωση για εκατομμύρια ασφαλισμένους και ασθενείς καθώς οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διακόψουν την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν όλοι οι...
ασφαλισμένοι από τις αρχές του χρόνου τα φάρμακά τους καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναστέλλει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ανεξάρτητα εάν χρωστούν στον κλάδο ή όχι.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου η κινητοποίηση των φαρμακοποιών αφορά πλέον όλα τα Ταμεία γιατί είναι θέμα επιβίωσης του κλάδου.

Τα χρέη των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας ανέρχονται πλέον στα 400 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα περίπου 800 φαρμακεία να απειλούνται με λουκέτο. Σύμφωνα με τον κ.Αμπατζόγλου ήδη 200 έχουν δηλώσει αδυναμία συνέχισης λειτουργίας.

Σε ότι αφορά το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου φαίνεται πως οι φαρμακοποιοί το βάζουν προς το παρόν στην άκρη αφού εξάλλου οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει να ανοίγει περίπου το 30% των φαρμακείων δηλαδή περίπου 1000 αλλά «τελικώς ο υπουργός επέλεξε να ανοίγουν μόλις 50 με την τροπολογία του» όπως είπε ο κ.Αμπατζόγλου

Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΛΕΤΕ! ΑΠΛΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ (ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΟΥΓΓΟ ΦΡΟΥΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ)

Μεγάλωσα σε μια σχετικά εύπορη οικογένεια.......θα μπορούσα να ακολουθήσω το εύκολο μονοπάτι,και να είμαι βολεμένος στην οικογενειακή επιχείρηση....θα μπορούσα...ΑΛΛΑ;;;
Στα 17 μου κατατάχτηκα μόνιμος στις Ένοπλες Δυνάμεις....(μικρός,έχοντας κερδίσει χρονιά στο Λύκειο)....Γιατί; Γιατί μεγάλωσα με ιστορίες για τους προ-παππούδες μου που εκτελέστηκαν στην Κάλυμνο από τους Γερμανούς....

Μεγάλωσα με αγάπη για την Πατρίδα μου....
....την Σημαία μου....
....την υπερηφάνεια της Ιστορίας μου!

Τα καλοκαίρια,τα Χριστούγεννα....οι παρέες μου ήταν στα clubs (όντας 17-18 χρονών όλοι)....η οικογένειά μου σπίτι...Εγώ βάρδια...σκοπιά.
Δεν παραπονέθηκα,γιατί το έκανα με ιδανικά!
"Εγώ είμαι εδώ,για να είστε εσείς ασφαλείς εκεί!!!"
"Εγώ είμαι εδώ,αλλά έχω κι άλλα αδέλφια σε άλλα μέρη της Ελλάδας,που αυτή τη στιγμή κάνουν το ίδιο με εμένα,για να είστε εσείς εκεί ασφαλείς και να γιορτάζετε!"
Στο τηλέφωνο,απλά μια παράκληση...ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ! Χωρίς κλάψα για την βάρδια,χωρίς "ε,ρε τι έπαθα"...Απλά ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ!

Πέρασαν τα πρώτα Χριστούγεννα,το πρώτο Πάσχα....και ήρθαν...
Δεύτερα,τρίτα,τέταρτα....δέκαταπέμπτα...κι εγώ εκεί...και μαζί με εμένα κι άλλοι...οι φρουροί της οικογενείας μας και όλοι μαζί όλων εσάς....
Χωρίς παράπονο!
Χωρίς μετάνοια!
Με μια παράκληση....ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ!

Πήγαμε σε αποστολές,αντιμετωπίσαμε λαθρεμπόρους όπλων...ναρκωτικών...δεχτήκαμε σφαίρες όταν εσείς κοιμόσασταν ή πίνατε τον καφέ σας στην καφετέρια...Προτάσαμε την ζωή μας όχι γιατί κάποιος μας υποχρέωσε ή μας έδωσε διαταγή...ούτε γιατί είμαστε οι highlanders οι τρελλοί που δεν αγαπούν τη ζωή τους και νομίζουν ότι μια σφαίρα δεν σκοτώνει...και σίγουρα όχι για τους παχυλούς μισθούς ή τα μπόνους...Το κάναμε για εσάς....για τα παιδιά σας...για τα αδέλφια μου...Για την ΠΑΤΡΙΔΑ!...και ας μην το μαθαίνατε ποτέ εσείς,ακόμα και τώρα η ίδια μου η μάνα δεν ξέρει πολλά...αυτά δεν λέγονται...
Δεν ζητήσαμε τίποτα...Απλά μην μας ξεχνάτε!

Δεν μπορούμε να φωνάξουμε.
Είμαστε οι μουγγοί φρουροί.
Δεν έχουμε δικαίωμα απεργίας.ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ!
Και αν το κρατος πληγώνει τους πολίτες και την Πατρίδα που εμείς έχουμε ορκιστεί να προστατεύουμε,δεν μπορούμε να φωνάξουμε!
Ούτε έχουμε δικαίωμα συνδικαλισμού!
Οταν ένα σπίτι έχει φύλακα και μπαίνει ο κλέφτης,την ντροπή την νιώθει πρώτος ο φύλακας!
Είμαστε η ψυχή της Πατρίδας,που αιμοραγεί κάθε φορά που ο λαός και η Πατρίδα πονά!
Χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε.
3 Σώματα με μια ψυχή!
Χτυπάνε εσάς,αλλά εμείς ματώνουμε πρώτοι ,που έχουμε ορκιστεί να σας προστατεύουμε!Εσάς και την Πατρίδα!
Και ενώ ίσως θα έπρεπε ο λόγος μας να είναι ο πιο κατάλληλος...δεν έχουμε καν λόγο!
Αλλά είμαστε εδώ...μην μας ξεχνάτε.....
Βρέθηκε ένας ΉΡΩΑΣ (γιατί άνθρωπος με μετάλλιο ανδρείας είναι ήρωας!) και φώναξε για αυτά που πονάνε την ψυχή μας! Παράνομα; Κατά κάποιους ίσως...κατά άλλους όχι...

Αλλά πριν κρίνετε,ξαναδιαβάστε το κείμενο από την αρχή....
Αυτός ο άνθρωπος είμαι εγώ...και ο κάθε ένας που ορκίστηκε να προστατεύει τον λαό και την Πατρίδα!....εγώ και ο καθένας μας....
3 Σώματα,μία ψυχή!
Ακόμα και παράνομα να ήταν....είμαι παιδί σας....είμαι έτοιμος να πεθάνω για εσάς και το ρισκάρω κάθε μέρα....
Και δεν ζητάω τίποτα....
Απλά πριν με κρίνετε...
ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ!...

Π.Κ .
Διαβάστε περισσότερα » »

"Επεισόδιο" στα Ίμια,ανακοίνωσαν οι Τούρκοι,παραμονές Χριστουγέννων

Επεισόδιο ανάμεσα σε έλληνες ψαράδες και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας συνέβη στα Ιμια. Οι γείτονες μας ακόμη και τώρα προσπαθούν να δείξουν πως στην περιοχή επικρατεί ένταση
Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει πως « σκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, χθες παραβίασαν 6 φορές τα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή “Kardak” (σ.σ. Iμια) κατά τις ώρες 1:35 μ.μ-5:35 μ.μ. Δυο σκάφη του Τουρκικού Λιμενικού Σώματος και ένα ελικόπτερο απομάκρυναν τα ελληνικά ψαράδικα αλλά και το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τα χωρικά μας ύδατα».

Αυτό ισχυρίζονται οι γείτονες μας.
onalert

Διαβάστε περισσότερα » »

Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της γης, πριν από 2300 χρόνια (Βίντεο)


ΠΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΟ ΑΣΣΟΥΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο μεγαλοφυής υπολογισμός του Ερατοσθένη
Η πρώτη φορά στην Ιστορία της Μαθηματικής Γεωγραφίας, κατά την οποία έγινε πραγματική μέτρηση για τον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, ήταν από τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο, ο οποίος υπολόγισε με εκπληκτική ακρίβεια την περίμετρο της Γης από… ένα πηγάδι στο Ασσουάν. Για τη μέτρηση αυτή ο Ερατοσθένης είχε γράψει ιδιαίτερη πραγματεία, όπως πληροφορούμαστε από την «Διόπτρα» του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, ο οποίος αναφερόμενος στο μέγεθος της περιμέτρου της Γης σημειώνει: «Ερατοσθένης εν τω επιγραφομένω περί αναμετρήσεως της Γης».
Πληροφορίες προγενέστερων του Ερατοσθένη αστρονόμων έλεγαν, ότι περί την Συήνη (σημερινό Ασσουάν) την 21ην
Ιουνίου οι ακτίνες του Ήλιου έπεφταν κάθετα προς το οριζόντιο επίπεδο. Αυτό το συμπέραιναν εξ αιτίας ενός πηγαδιού, το οποίο κάθε 21η Ιουνίου φωτιζόταν ολόκληρο από τις ακτίνες του Ήλιου μέχρι τον πυθμένα του.

Ο υπολογισμός της περιμέτρου της Γής από τον Ερατοσθένη.

Με την βοήθεια του βασιλιά Πτολεμαίου, ο οποίος διέθεσε το αναγκαίο σώμα βηματιστών, ο Ερατοσθένης μέτρησε την απόσταση Συήνης – Αλεξάνδρειας, την οποίαν βρήκε 5.000 στάδια (S, βλ. σχήμα). Μετά μέτρησε τη γωνία, που σχηματίζεται στην Αλεξάνδρεια από την κατακόρυφο του τόπου και των ακτίνων του Ήλιου, και την βρήκε ίση με το πεντηκοστό της περιφέρειας κύκλου και λίγο περισσότερο ακόμη [περίπου 8 πρώτα λεπτά (γωνία φ στο σχήμα)]. Με τον παρακάτω απλό τρόπο υπολόγισε το μήκος της περιμέτρου της Γης ίσο προς 252.000 στάδια.

Το στάδιο της Ελληνιστικής Εποχής υπολογίζεται ίσο με 157,5 μέτρα (κατ’ άλλους 164 μ.). Τα 252.000 στάδια ισούνται με 39.690 χιλιόμετρα. Με σημερινές δορυφορικές μετρήσεις προκύπτει, πως ο μέσος όρος της περιμέτρου της Γης είναι 40.048 χιλιόμετρα.


http://thesecretrealtruth.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Από το Μέτσοβο ο δήμαρχος Σκοπίων έκανε ανθελληνική προπαγάνδα!

Κάποιοι ντόπιοι φίλοι του, με αυτοδιοικητικά και άλλα αξιώματα, προσκάλεσαν το δήμαρχο Σκοπίων Koce Trajanovski (Κότσε Τραϊανόφσκι) στο Μέτσοβο....

Έως εδώ καλά, αφού κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει έναν Σκοπιανό επίσημο από ιδιωτική επίσκεψη

στην Ελλάδα και μάλιστα μετά από πρόσκληση. Το κακό είναι ότι ο Τραϊνόφσκι δεν σεβάστηκε τους προσκεκλημένους του! Και από το Μέτσοβο, αμφισβήτησε την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και την ελληνική προέλευση των Βλάχων.

Οι αναφορές του αυτές ξίνισαν, παρότι τις ήξεραν, τους οικοδεσπότες, γιατί δεν θεωρούσαν ότι ο φιλοξενούμενός τους θα θίξει τέτοια θέματα. Πάντως η φιλοξενία του δημάρχου των Σκοπίων στο Μέτσοβο ήταν πλούσια και άνετη και έφυγε ευχαριστημένος! Αφού, βέβαια, μας έριξε χολή.
 
katoci.com/
Διαβάστε περισσότερα » »

Αντiσυνταγματάρχης με παιδιά πήρε δώρο ...34 € Ενώ Ο Αλβανός απο τον ΟΑΕΔ 454 €

Κατάντια! 34 ευρώ δώρο Χριστουγέννων για Αντισυνταγματάρχη,έγγαμο με παιδιά!
Ενώ ο Αλβανός λαθρομετανάστης απο τον ΟΑΕΔ που δουλεύει και μαύρα παίρνει 454 €; κ.Αβραμόπουλε και Σια ...τι ειναι ετούτα ;
Το έγγραφο που δημοσιεύουμε θα έπρεπε να κάνει πολλούς να ντρέπονται. Φοβόμαστε όμως ότι δεν θα νοιώσουν ντροπή αυτοί που πρέπει. ( Σχόλιο : Είναι ώρα να πάρουμε τα όπλα ;)


Το μέγεθος των περικοπών που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί τους τελευταίους μήνες,έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές να το αναδείξουμε. Όπως και τις δραματικές συνέπειες που έχουν αυτές οι αλόγιστες και απάνθρωπες μειώσεις του εισοδήματός τους. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν υπερβολικές τις αναφορές στις μειώσεις των αποδοχών των στρατιωτικών. Ελπίζουμε ότι μετά από τη δημοσιοποίηση αυτού του εκκαθαριστικού θα κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει καμμία υπερβολή


Είναι Αντισυνταγματάρχης,έγγαμος με παιδιά. Και το δώρο Χριστουγέννων που το επεφύλαξε η υπηρεσία και η Ελληνική Πολιτεία είναι το συγκλονιστικό ποσό των 34,74 ευρώ!!!


Κανείς απ΄ όσους έχουν αναλάβει ...να σώσουν τη χώρα δια των περικοπών και της απόλυτης εξαθλίωσης των πολιτών ,δεν αναλογίζεται ότι μπορεί να υπάρχουν και όρια; Αυτό αφορά σ΄ όλους τους πολίτες κι όχι μόνο σ΄ αυτούς που φορούν στολή. Επιμένουμε σ΄ αυτούς λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει η δουλειά που οι ίδιοι επέλεξαν να κάνουν και για την οποία δεν περίμεναν να γίνουν πλούσιοι. Ανέμεναν όμως το ελάχιστο που μπορούσε να τους δώσει η Πολιτεία:σεβασμό!
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΛΕΙΣΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣΚλειστά θα παραμείνουν και αύριο (Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011) όλα τα σχολεία του δήμου Εορδαίας. Η απόφαση της Δημάρχου Παρασκευής Βρυζίδου αφορά όλα τα σχολεία νηπιαγωγεία δημοτικά γυμνάσια και λύκεια (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) καθώς και τους παιδικούς σταθμούς.

Ο λόγος που οδήγησε στο κλείσιμο των σχολείων ήταν κυρίως ο παγετός με τις  χαμηλές θερμοκρασίες και δευτερευώντος η χιονόπτωση που σημειωτέον στους περιφερειακούς οικισμούς είναι έντονη (πρώην δήμους Μουρικίου, Αγίας Παρασκευής και Βερμίου καθώς και στην πρώην κοινότητα Βλάστης).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
Εικονίδιο ειδοποίησης
Θα πρέπει να έχετε το Adobe Flash Player για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο.
Κάντε λήψη του από την Adobe.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάλιο, ένα σημαντικό μέταλλο

Κάλιο, ένα σημαντικό μέταλλοΠαίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας!
Οι ιδιότητες του καλίου και η σημασία του για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μεγάλη. Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
Πολλοί έχουν συνδέσει τη διατροφή που είναι υψηλή σε νάτριο (αλάτι) με την υπέρταση, αλλά αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ο ρόλος του καλίου και ο τρόπος που λειτουργεί το συγκεκριμένο μέταλλο έχει να κάνει σε συνδυασμό με το νάτριο στην διατήρηση της ισορροπίας του νερού στον οργανισμό μας. Έτσι, αποβάλλει το επιπλέον νάτριο που μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό και είναι υπεύθυνο για την υπέρταση. Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία του καλίου στο ανθρώπινο σώμα και μέσω αυτών, αποβάλλεται το επιπλέον κάλιο από τον οργανισμό.
Η εμφάνιση έλλειψης του καλίου είναι σπάνια, γιατί το κάλιο απαντάται σε αρκετές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα φασόλια, οι φακές, ο σολομός, το γιαούρτι, το άπαχο γάλα.
Ελλείψεις καλίου οφείλονται σε υπερβολική διάρροια, μη ελεγχόμενο διαβήτη, σε δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες (<800 θερμίδες/ημερησίως), σε χρόνιο αλκοολισμό, σε υπερβολική σωματική άσκηση και σε χρόνια χρήση διουρητικών και καθαρτικών. Μερικά από τα συμπτώματα έλλειψης καλίου είναι η αίσθηση κούρασης και ατονίαςστους μυς , η καρδιακή αρρυθμία, οι έντονοι πονοκέφαλοι, η εφίδρωση, οι μυϊκές κράμπες και το τρέμουλο.
Οι αθλητές είναι μια κατηγορία πληθυσμού που έχει αυξημένες ανάγκες σε κάλιο, ειδικότερα σε περιόδους εντατικής άσκησης, για να αντικαταστήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και απώλεια καλίου που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, κατά τη διάρκεια της άθλησης.
Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και αρρυθμίες στην καρδιά. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή 1 μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό.
Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο. Σε άτομα με διαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία.
Μια άλλη, εξίσου σημαντική ιδιότητα του καλίου είναι, ότι βοηθά στα αντανακλαστικά των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Επίσης, το κάλιο ευθύνεται για τη σύσπαση των μυών του σώματος.
Κάποιοι θεωρούν το κάλιο αγχολυτικό, αφού τονώνει τον οργανισμό από το άγχος και το στρες. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το κάλιο στον μεταβολισμό των λιπών, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, αφού λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διάσπασης αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Η συνιστώμενη ασφαλής ποσότητα πρόσληψης καλίου είναι 4.7γρ ημερησίως. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα και λαχανικά. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση.
Καταναλώστε ακόμη σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα σε κάλιο, όπως μαργαρίνες και ροφήματα γιαουρτιού.

mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα » »
Προβλήματα στην Εγνατία Οδό στο κομμάτι Κοίλα προς Καλαμιά - Η κυκλοφορία έχει εκτραπεί μέσω Ενωτικής οδού ΔΔ. Κοίλων- Δ.Δ. Βατερού
Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων παρουσιάζονται στην Εγνατία Οδό στο κομμάτι Κοίλα προς Καλαμιά, λόγω έλλειψη ορατότητας αλλά και αρκετών ακινητοποιήμενων οχημάτων που δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες.


Η κυκλοφορία έχει πλέον εκτραπεί μέσω της Ενωτικής οδού ΔΔ. Κοίλων- Δ.Δ. Βατερού.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΙΣΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ......ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ!!!!!


Διαβάστε περισσότερα » »

Μποϊκοτάζ ΤΩΡΑ σε όλα τα γερμανικά προϊόντα [ΛΙΣΤΑ]

Δεν είναι δυνατόν ένα μεγάλο ποσοστό των γερμανικών προϊόντων να καταναλώνονται στην Ελλάδα, να αγοράζουμε τα αυτοκίνητά τους, τα οπλικά τους συστήματα, να μοιράζουν μίζες σε πολιτικούς και να αναλαμβάνουν μεγάλα δημόσια έργα, να τους έχουμε αφεντικά στις επιχειρήσεις μας αλλά ακόμη και στην κυβέρνησή μας και το "ευχαριστώ" να είναι...


η άρνηση αναγνώρισης των χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Τα κατοχικά δάνεια και η αρπαγή μεγάλων αποθεμάτων χρυσού της χώρας ΠΟΤΕ δεν αποπληρώθηκαν. Δεν είναι δυνατόν, αυτοί που μας διέλυσαν στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, που δεν μας πλήρωσαν ΠΟΤΕ τις υπέρογκες αποζημιώσεις που μας οφείλους (και που με αυτές σβήνεται μεγάλο τμήμα του χρέους της Ελλάδας) να έρχονται τώρα και να μας δυναστεύουν πάλι.

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να μποϊκοτάρουν τα γερμανικά προϊόντα αποφάσισαν κατά την τελευταία συνεδρίασή τους τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Η προσπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται και από την Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ), ως μία «εθνική εκστρατεία», στην οποία όλα τα μέλη και τα στελέχη της, αλλά και όλοι οι Έλληνες πρέπει να συμμετάσχουν. Στην προσπάθεια αυτή οι Έλληνες θα πρέπει να αρνηθούν να αγοράζουν, προωθούν αλλά και να διαφημίζουν οποιοδήποτε γερμανικό πρϊόν.
«Ας υψώσουμε για ακόμα μία φορά τη σημεία της αντίστασης ενάντια στην ακατανόητη συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης και να την υποχρεώσουμε να καταβάλει τα οφειλόμενα στην Ελλάδα και στους Έλληνες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΑΕΑ.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μανώλης Γλέζος, από το Σεπτέμβριο του 2011, με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, είχε δοθεί τρίμηνη προθεσμία στη Γερμανική Κυβέρνηση να αρχίσει συζητήσεις με την Ελλάδα για το τεράστιο αυτό θέμα, άλλως από τις 23 Δεκέμβρη ξεκινά η εκστρατεία του μποϋκοτάζ.
«Αφού μέχρι τώρα η Γερμανική κυβέρνηση εκώφευσε, το Εθνικό Συμβούλιο υλοποιώντας την απόφασή του απευθύνει πρόταση προς τον Ελληνικό Λαό για έναρξη του μποϋκοτάζ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αυτή, διευκρινίζεται ότι η πρόταση αυτή δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, ο οποίος επίσης είναι θύμα των ναζιστικών θηριωδιών, αλλά κατά μιας ανάλγητης Κυβέρνησης, η οποία διαχρονικά περιφρονεί τις στοιχειώδεις ηθικές και οικονομικές υποχρεώσεις της προς τον ελληνικό λαό, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μία λίστα με Γερμανικά Προϊόντα και καταστήματα

Audi
BMW
Mercedes
Volkswagen
Porsche
Opel
Ariel
Siemens
Miele
Praktiker
Media Markt
Bayer
NEF
Nivea
Schwarzkopf


planet-greece
Διαβάστε περισσότερα » »

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ : ΑΣ ΞΥΠΝΑΜΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ..
Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και τονωτικό για το ηθικό μας, αλλά και για να αναλογιστούμε ίσως οτι είναι εξαιρετικά σημαντικό, όποια θέση κι αν κατέχουμε, να αγαπάμε και να καλλιεργούμε αυτή τη γλώσσα στην οποία ίσως και να χρωστάμε όλη μας την ύπαρξη.
Προς το τέλος είναι που αποκτά ενδιαφέρον…


Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.

Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..



Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει

καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες ο

άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.



Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του

παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.



Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα

στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή

σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.



Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών

ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές

ικανότητες.



Γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή

τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..



Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της

Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του

προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι

καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.



Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας

μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300..000 τεχνικούς

όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.. Στον Ίμυκο

ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο

συνεχίζεται..



Μιλώντας γι’ αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα

εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής

απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ’

αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .



Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι

θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.

Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων

πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται

ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις

χαρακτήρισαν σημειολογικές .



Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη,

και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα,

κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η

γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο)

εννοείται με το αμ (σημαίνον).



Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις

έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές,

σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι ‘συμφωνήθηκε’ μεταξύ εκείνων που

την χρησιμοποιούν.



ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ,

γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο

αρθρώνων λόγο).



Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις

άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων

αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε

τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες

γλώσσες..



Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική

γεωμετρική τους απεικόνιση.



Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη

=…..LAND, ΓΕΩ…,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό….ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ……, κυκλο….,

ΦΩΝΟ….., ΜΑΚΡΟ….., ΜΙΚΡΟ…., ΔΙΣΚΟ….., ΓΡΑΦΟ…, ΓΡΑΜΜΑ…, ΣΥΝ…,

ΣΥΜ……, κ.λπ..


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή

ότι μόνο σ’ αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι’ αυτό είναι αναγκαία στις νέες

επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.



Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές

εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί

να προχωρήσει.



Γι’ αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η

Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για

Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για

χρώματα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κέρματα "μαϊμού" από την Ρωσία στην Ελλάδα

Αν και εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζουν με πραγματικής αξίας νομίσματα, μία δεύτερη και πιο προσεχτική αποδεικνύει το αντίθετο ότι πρόκειται για νομίσματα μηδαμινής αξίας.
Αν και έχουν το ίδιο καλούπι, το ίδιο χρώμα και το ίδιο μέγεθος με τα κέρματα του ευρώ, τα νομίσματα της φωτογραφίας δεν είναι τίποτα παραπάνω από πλαστά που έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα την αγορά της Κρήτης
 .
Το κέρμα έχει προέλευση τη Ρωσία, ενώ ανάλογα νομίσματα - κλώνους έχουν εισέλθει στη χώρα μας παλιότερα και από την Τουρκία.


Σκοπός των επιτήδειων είναι να εξαπατήσουν επαγγελματίες, που πάνω ... στη βιασύνη, δεν αντιλαμβάνονται τις μικρές διαφορές.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι αυτοκινητιστές περιπτεριούχοι και άλλοι επαγγελματίες που κάνουν συχνές συναλλαγές με κέρματα, καθώς είναι πολύ εύκολο να μην αντιληφθούν το "μαϊμού" - ευρώ.



cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Ευρωβουλευτές εν ώρα "εργασίας" στις Βρυξέλλες !

undefined Φωτορεπορτάζ από το ευρωκοινοβούλιο που θα σας…εξοργίσει!

Οι Ευρωβουλευτές εν ώρα “εργασίας” στις Βρυξέλλες !



Και όμως αυτοί οι “σκληρά” εργαζόμενοι Φράγκοι μας έστειλαν για ...

“ξεψύριασμα” στον θάλαμο αερίων ! Δείτε:

undefined
Οι Ευρωβουλευτές εν ώρα εργασίας στις Βρυξέλλες !
Μισθός : μέσος όρος περίπου 10.000 ευρώ το μήνα
undefined
Ένα πολύ ακριβό ανθρώπινο ντεκόρ, για το στήσιμο μιας παραπλανητικής εικόνας «δημοκρατίας» .
Σίγουρα πάντως το ποσό αξίζει τον κόπο ώστε να ανταλλάξεις τον άνετο ύπνο στο κρεβάτι σου με τον ύπνο επάνω στην «βασανιστική» καρέκλα του ευρωβουλευτή !!!
(μπα…. νομιζω οτι πλην απο τα πουπουλα, θα εχουν εγκαταστηση και κλιματισμο σε καθε καρεκλα.. Διονυσος).
undefined
undefined
undefined
undefined

Transporter
Διαβάστε περισσότερα » »