Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Σπάρτακος: H υπόλοιπη αλήθεια για την ΕΣΣΕ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ χαιρετίζει την απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να συγκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, την Παρασκευή 18-5-2012 προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η ΕΣΣΕ στη ΔΕΗ Α.Ε. λήγει στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 2013. Μια σύμβαση που είναι αορίστου χρόνου, καθώς ο Νόμος 1876/90 ορίζει ότι συμβάσεις που έχουν διάρκεια πέραν του ενός έτους θεωρούνται αορίστου. Συνεπώς με όσα ο Νόμος 4046/12 (Μνημόνιο ΙΙ) ορίζει, οι συμβάσεις αορίστου χρόνου λήγουν στις 14/2/2013.
Όσοι δεν μπορούν να δουν ότι η ΓΕΝΟΠ πιέζεται προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν καλύτερα. Πιέσεις ασκούνται και μάλιστα ασφυκτικές από τις χιλιάδες των εργαζομένων που παρακολουθούν το θέμα και αναμένουν λεπτό προς λεπτό εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή της σύμβασης. Εξάλλου, να μην ξεχνάμε, ότι στη συνάντηση που είχαν Ζερβός – ΓΕΝΟΠ στις 22/3/2012 και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει «στην ανάγκη τήρησης ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός των προβλεπομένων από το Νόμο προθεσμιών». Δεν γνώριζαν τότε πότε λήγει η μετενέργεια; ή δεν διάβασαν την Εγκύκλιο που είχε στείλει η ΓΣΕΕ προς τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα στις 14 Μαρτίου του 2012;
Οι εργαζόμενοι δικαιολογούνται απολύτως να πιέζουν, με τον τρόπο που  πιέζουν, για λόγους βασικούς, κατανοητούς και εξαιρετικά σημαντικούς.
Για λόγους που δεν είναι άλλοι από:
● Το γεγονός της αυθαίρετης περικοπής μισθοδοσίας –από όσα ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 31 του Ν. 4024/11 -μέσω της μείωσης των ειδικών επιδομάτων και των προσαυξήσεων βάρδιας- στην οποία προχώρησε η Διοίκηση της ΔΕΗ σε βάρος (και εν αδίκω) των εργαζομένων σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία. Περικοπές στις οποίες η ίδια η ΓΕΝΟΠ είχε προσδώσει προσωρινό χαρακτήρα. Έκτοτε όμως παρήλθαν 7 μήνες και η αδικία παραμένει, ενώ μεμονωμένα οι εργαζόμενοι προσφεύγουν σε αγωγές κατά της ΔΕΗ για την άρση της αδικίας.   
● Το γεγονός ότι στις 14/2/12 τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος 4046/12 (Μνημόνιο ΙΙ) στο πλαίσιο του οποίου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε αορίστου, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο των απολύσεων. Δυστυχώς από την πλευρά της Ομοσπονδίας δε φάνηκε να υπάρχει πρόθεση και δεν υπήρχε καμία αγωνιστική κινητοποίηση που θα μπορούσε να αποτρέψει τις εξελίξεις. Η μάχη σαφέστατα έπρεπε να δοθεί πριν την ψήφιση του Νόμου και όχι τώρα που προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται στο κείμενο της σύμβασης –για το ενδεχόμενο απολύσεων- είναι σε θετική κατεύθυνση.
● Το γεγονός ότι στη μητρική ΔΕΗ δεν υπάρχει χαρακτηρισμένο κανένα επίδομα ¨επικινδύνου εργασίας¨. Επίδομα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δεδομένων των άκρως επικίνδυνων και ειδικών συνθηκών εργασίας που υπάρχουν στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Ορυχεία. Είναι σαφές και δεδομένο λοιπόν το ενδεχόμενο ναυάγιο στην υπογραφή της ΕΣΣΕ -που σημαίνει ότι θα τεθούν εν αμφιβόλω τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία- να προκαλεί και την τωρινή τους αντίδραση. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε, σε όσους το ξεχνούν, ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με πρόσφατη κινητοποίησή του κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της Διοίκησης για μετονομασία του επιδόματος Κυρίων Σταθμών Παραγωγής και Λιγνιτωρυχείων σε επίδομα ειδικών συνθηκών και επικινδύνου εργασίας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το Σχέδιο της ΕΣΣΕ, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατόπιν των όσων αποφάσισε στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 8-5-2012 κάνει σαφές πως ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ:
● Την πρόθεσή τους να μεταφέρουν χρονικά (και πιο συγκεκριμένα για χρονικό διάστημα δύο μηνών μετά την υπογραφή της Σύμβασης) τον χαρακτηρισμό των επιδομάτων ειδικών συνθηκών και επικινδύνου εργασίας. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2009 παρότι είχαμε ενάμιση χρόνο στη διάθεσή μας, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε στον αντίστοιχο εξορθολογισμό των επιδομάτων, με αποτέλεσμα να χαθούν 50 εκατ. Ευρώ. Γι΄αυτό δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση. Ο χαρακτηρισμός να γίνει ΤΩΡΑ.
Την μείωση της προσαύξησης της υποχρεωτικής εργασίας σε βάρος των εργαζομένων της βάρδιας. Εύλογα γεννάται το ερώτημα: γιατί θα πρέπει να αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις από εργαζόμενους που κάνουν βάρδια στη ΔΕΗ Α.Ε. και απουσιάζουν από αυτή (τη βάρδια) λόγω ασθένειας, εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργούν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας από χρόνιες, ανίατες και επικίνδυνες ασθένειες;(ασθένειες που χρόνια τώρα απαιτούμε να χαρακτηριστούν ως επαγγελματικές).
Την μείωση της προσαύξησης της αμοιβής που καταβάλλεται για τη νυχτερινή εργασία.
Τον «Μηχανισμό Στήριξης» που δημιουργείται σε βάρος (και πάλι) των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί θα καλούνται να καταβάλλουν χρήματα για τυχόν μισθολογικές διαφορές που θα προκύπτουν από τυχόν αποκλίσεις μισθοδοσίας σε περιπτώσεις όπως είναι οι αναθέσεις καθηκόντων, μισθολογικά κλιμάκια κλπ, αφού στο σχέδιο της ΕΣΣΕ προβλέπεται ότι τα χρήματα θα παρακρατούνται από τις προσαυξήσεις της βάρδιας και τα ειδικά επιδόματα.
Επιπρόσθετα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κρίνει πως είναι απαραίτητο να χαρακτηριστεί –για τους εργαζόμενους σε Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία -ως παγίως καταβαλλόμενο, μέρος του επιδόματος Κ.Σ.Π. και Λιγ/χων και να προσμετράται  κατά την απονομή της σύνταξης, έτσι όπως γίνεται σε εργαζόμενους των θυγατρικών ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, που τους απονέμεται σύνταξη μεγαλύτερη έως και 25% από τους εργαζόμενους στη μητρική, παρά το γεγονός ότι οι εισφορές τους, υπέρ των ασφαλιστικών φορέων, είναι μικρότερες.
Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αναλαμβάνοντας την υποχρέωση που έχει απέναντι στις χιλιάδες των εργαζομένων που εκπροσωπεί και λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας σέβεται τις αποφάσεις και τον προγραμματισμό που υπάρχει αλλά –από την άλλη- δηλώνει σαφέστατα ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα όσα βάζει στο τραπέζι θα κάνει χρήση του δικαιώματος που έχει και για μονομερή διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.  προς όφελος του συνόλου των εργαζομένων που εκπροσωπεί.
Σε όσους δε επιμένουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στα γεγονότα ή επιμένουν να έχουν επιλεκτική μνήμη και αυτομάτως διαγράφουν αυτά που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επικαλούνταν και αναγνώριζαν στο Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, προτείνουμε να ανατρέξουν στα video και στα ηχητικά ντοκουμέντα που υπάρχουν.
Σε κάθε  περίπτωση, όπως κάθε φορά,  ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα είναι παρών και σε απόλυτη ετοιμότητα για οποιαδήποτε δράση και κινητοποίηση οι συνθήκες απαιτήσουν.

Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΗ: ΖΗΤΑ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ... "ΧΑΡΑΤΣΙ"

dei-logariasmoiΤην αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι καταναλωτές ρεύματος ως εγγύηση αιτείται η ΔΕΗ, με επίσημη επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εταιρείας Α. Ζερβό και κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο κώδικα προμήθειας στην αγορά ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με το αίτημα της ΔΕΗ, αυξημένες εγγυήσεις θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι καινούριοι πελάτες αλλά και οι υπάρχοντες πελάτες, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Ποιες είναι αυτές; Η ΔΕΗ ζητεί να μπορεί να αλλάζει το ποσό της εγγύησης που ζητάει από τους πελάτες σε τέσσερις περιπτώσεις:

Πρώτον εάν παρατηρείται απόκλιση μεταξύ των λογαριασμών κατανάλωσης του πελάτη και του εκτιμώμενου ποσού που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της εγγύησης. Σημειώνεται ότι σήμερα η εγγύηση είναι για τριφασικές περιοχές 77 ή 128 ευρώ ανάλογα με την ασφάλεια που χρησιμοποιείται και για τις μονοφασικές περιοχές 0,56 ευρώ επί τα τετραγωνικά του σπιτιού. Γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι η εγγύηση των 56 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών είναι πολύ πιθανόν σήμερα να μην καλύπτει την κατανάλωση εξαιτίας των αυξήσεων που έχουν επέλθει στην τιμή της κιλοβατώρας.

Δεύτερον σε περιπτώσεις αναπροσαρμογής των τιμολογίων, δηλαδή όταν αυξάνεται η τιμή του ρεύματος ο
πελάτης να καλείται να αυξήσει και το ποσό της εγγύησης

Τρίτον όταν εκδίδεται για τον πελάτη λόγω χρέους για δεύτερη φορά εντολή διακοπής λόγω χρέους

Τέταρτον εάν κάποιος επανασυνδέει αυθαίρετα μετρητή που έχει αποσυνδεθεί
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η ΔΕΗ προτείνει το ύψος της εγγύησης να φτάνει το ποσό της εκτιμώμενης αξίας κατανάλωσης έξι μηνών, σε διαφορετική περίπτωση θα κόβεται το ρεύμα.

Έτσι εφόσον η ΡΑΕ κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ, τότε πιθανότατα θα βρεθούν σε δεινή θέση όσοι καταναλωτές δεν πλήρωσαν το λογαριασμό της εταιρείας με το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ. Ιδιαίτερα εκείνοι στους οποίους κατά το παρελθόν είχε εκδοθεί εντολή διακοπής (δηλαδή είχαν καθυστερήσει 80 μέρες από την έκδοση του λογαριασμού να τον εξοφλήσουν, ανεξάρτητα εάν τελικά τους κόπηκε το ρεύμα ή όχι) πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα να κληθούν να πληρώσουν εγγύηση ίση με έξι φορές τη μηνιαία κατανάλωσή τους.

Αλλά και οι συνεπείς πελάτες, με υψηλή κατανάλωση -ιδιαίτερα στις μονοφασικές περιοχές- εκτιμάται ότι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερη εγγύηση, όπως προκύπτει από την πρόταση της ΔΕΗ.


capital.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τελειώνει ο χρόνος για την Βαρντάρσκα-Σκόπια

Ανήσυχος για τα τεκταινόμενα στην ΠΓΔΒ εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι με αφορμή τις εθνοτικές ταραχές μεταξύ Σκοπιανών και Αλβανών μειονοτικών που ξεκίνησαν με τη δολοφονία πέντε Σκοπιανών στις 12 Απριλίου.

Μιλώντας την Πέμπτη σε βουλγαρικό πανεπιστήμιο στη Σόφια, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων προειδοποίησε τη σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΒ ότι τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα εξαντλούνται.


Ο Γκεοργκιέφσκι προειδοποίησε ότι αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε η αλβανική μειονότητα θα απαιτήσει νέα νομική φόρμουλα σχετικά με τα δικαιώματά της.

«Αν η ‘Μαλακεδονία’ δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σύντομα, τότε η ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας (υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου του 2001) η οποία ρυθμίζει τη συμβίωση των εθνικών κοινοτήτων στη Μαλακεδονία, θα σταματήσει να λειτουργεί εντός πέντε ετών, και τα αλβανικά κόμματα θα απαιτήσουν νέα φόρμουλα», δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι την Πέμπτη.

«Τα χρονικά περιθώρια για την ‘Μαλακεδονία’ εξαντλούνται•, θα παραμείνουμε (εκτός ΕΕ) μαζί με ασταθή κράτη όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο» τόνισε.

Σημειώνεται ότι σε διαδηλώσεις της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια, πολλοί αλβανοί εμφανίζονται να φορούν διακριτικά του UCK, του Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου που πέτυχε την αυτονομία της επαρχίας από τη Σερβία.


Μέρκελ: Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει λύση στο Σκοπιανό

Λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΒ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σλαβική υπηρεσία της Deutsche Welle μετά τη συνάντησή της με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι έχει συζητήσει το θέμα επανειλημμένα και με τις δύο πλευρές χωριστά και τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάνσα δήλωσε στην Deutsche Welle ότι η χώρα του στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Βαλκανίων και τόνισε ότι θα λυπηθεί εάν τα Σκόπια δεν καταφέρουν ούτε στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Ανέφερε μάλιστα ότι η ΠΓΔΒ περιμένει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, ενώ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου της δόθηκε η υπόσχεση για ένταξη στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Η αναβολή αυτή επηρεάζει την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Συνιστά κοινό συμφέρον να υπάρξει λύση και αναμένουμε ευελιξία και από τις δύο πλευρές», δήλωσε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να βοηθήσει στο ζήτημα της ονομασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα μπορεί σε αυτή την περίοδο να ασχοληθεί με το ζήτημα, δήλωσε: «Θεωρώ ότι επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δίχως την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει! Αυτό σημαίνει ξανά και ξανά συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν υπήρξε συμφωνία. Επιθυμούμε να εξευρεθεί λύση».
 
 
krasodad
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ--ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ --- ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ..!!!‏


Μετά την ανάληψη Τούρκων επιχειρηματιών της διαχείρισης της μαρίνας στην Μυτιλήνης για τα επόμενα 40 χρόνια, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της εταιρείας İbrahim Tamer Haşimoğlu εκδήλωσε το ενδιαφέρον του και για την κατασκευή ενός νέου υπέρ σύγχρονου λιμανιού, στην δυτική πλευρά της Πόλης του Ρεθύμνου, ικανό να..
εξυπηρετεί τα νέου τύπου μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Στα σχέδια των Τούρκων είναι και η κατασκευή πλήρως εξοπλισμένης μαρίνας, παρόμοια αυτής που τώρα κατασκευάζετε στην Μερσίνη της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι επιχειρηματίες και κατά το παρελθόν έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κρήτη.
Είδη είναι συμμέτοχοι σε πολλά αιολικά πάρκα της Κρήτης μέσον εταιριών holding.
Στο παρελθόν είχε αποτύχει η προσπάθεια Τούρκων επιχειρηματιών να μπουν στην αγορά τσιμέντων στης Κρήτης.
Στα άμεσα σχέδια των Τούρκων είναι και η είσοδο τους στις εσωτερικές ακτοπλοϊκές γραμμές. Σε πρώτη φάση στα νησιά του αιγαίου, αφού έχουν γίνει από πλευράς Τουρκίας επαφές με τον επιχειρηματία Αγούδημο για την εξαγορά του 100% της ομώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας, κύριος όμως στόχος των Τούρκων είναι το φιλέτο των ακτοπλοϊκών γραμμών μεταξύ Κρήτης Πειραιάς.
Η Τούρκικη εταιρεία επίπλων Istibal μετά την επιτυχημένη της παρουσία στην Λάρισα Λαμία Αθήνα Αλεξανδρούπολη, προχωρά σε αναζήτηση κατάλληλης επαγγελματικής στέγης σε Χανιά Ρέθυμνο Ηράκλειο.
Ένας άλλος τομέας της ελληνικής οικονομίας για τον οποίο έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον οι Τούρκοι, είναι η αγορά γεωργικής γης για την δημιουργία μεγάλων Θερμοκηπιακών μονάδων για κάλυψη της εσωτερικής αγοράς αλλά και για εξαγωγές στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στους επόμενους μήνες το Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κοτζάελι Τουρκίας προγραμματίζει σε συνεργασία με την Τούρκικη πρεσβεία της Αθήνας, διερευνητική επίσκεψη ομάδας Τούρκων επιχειρηματιών στην Αθήνα προς αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών.
Ήδη η τούρκικη τράπεζα Ziraat Bank έχει ισχυρή παρουσία στην Θράκη Θεσσαλονίκη Ρόδο Αθήνα.
Στο παρελθόν είχε υπάρξει ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών για την αγορά και αξιοποίηση μικρών ελληνικών νησιών, αλλά και για την είσοδο τους μέσο εξαγωρών ή αγοράς ποσοστών στην ξενοδοχειακή υποδοχή της Ελλάδος.
Πρόθεση έχουν εκφράσει Τούρκικες κοινοπραξίες να αναλάβουν και την διαχείριση του λιμένος στον Πειραιά.
Στη χώρα μας είναι ήδη παρούσες αρκετές εταιρείες ένδυσης και υπόδησης από τη γείτονα χώρα και μάλιστα, μερικά από τα πιο γνωστά της brands, όπως είναι οι Ipekyol, Koton, Mavi Jeans, Inci Shoes και Gizia. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν καταστήματα σε ιδιαίτερα εμπορικά σημεία στο Μαρούσι, τη Κηφισιά, τη Γλυφάδα και το Κολωνάκι.
Οι προθέσεις τους έγιναν αντιληπτές στο ταξίδι του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την εκπνοή του 2010 στη χώρα μας, όπου τον συνόδευαν μερικά από τα πιο «γερά πορτοφόλια» της επιχειρηματικής ζωής της Τουρκίας οι οποίοι εξέφρασαν επενδυτικό ενδιαφέρον για διάφορους τομείς, από το εμπόριο και την ενέργεια, μέχρι τη ναυτιλία, το real estate, τον τουρισμό και τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Αυτά κάνουν οι Τούρκοι.
Εμείς, δυστυχώς ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός ως νέο ΠΑΣΟΚ, να βάζει στο μάτι τις καταθέσεις, τις περιουσίες των Ελλήνων και το μεγάλο κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα έχουμε στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια μετανάστες και 1 εκατομμύριο Ελλήνων χωρίς δουλειά.
Με αυτά και με αυτά, να μην μας φαίνετε παράξενο που η Χρυσή Αυγή μπήκε στην βουλή.

Πρώην σοσιαλιστής τύπου ΠΑΣΟΚ.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Κτύπημα στη ελληνική ναυτιλία: Πειρατές έπληξαν με RPG-7 τάνκερ & κατέλαβαν ένα άλλο


Βαρύ κτύπημα δέχθηκε η ελληνική ναυτιλία μέσα σε μία μόλις ημέρα από τις πειρατικές ομάδες που ανενόχλητες κινούνται στον Ινδικό Ωκεανό μεταξύ των αφρικανικών ακτών και της Ινδίας .
Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ που διατηρεί δύναμη στην περιοχή χθες ομάδα Σομαλών πειρατών πλησίασε με σκάφος το τάνκερ Golden Lady, ιδιοκτησίας Μαρτίνου (η κόρη του την Κυριακή εκλέχθηκε βουλευτής με τη ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής) πλησίασαν το πλοίο και ζήτησαν από τον καπετάνιο να το βύθιζαν.
Στην άρνηση του καπετάνιου να σταματήσει έριξαν  … επτά (!) ρουκέτες RPG-7 κατά του Golden Lady, τέσσερις από τις οποίες πέτυχαν το σκάφος (δεν πρέπει να εντυπωσιάζει το σχετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας των βολών σε σχέση με το μέγεθος του στόχου καθώς η μεν στόχευση λόγω του κυματισμού του Ωκεανού είναι δύσκολη η δε συντήρηση των βλημάτων, σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη).
Δύο ρουκέτες, όπως έπεσαν επάνω στο κατάστρωμα και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, αλλά δύο ήταν απόλυτα εύστοχες και κονιορτοποίησαν την γέφυρα του πλοίου! Από καθαρή τύχη σε εκείνη την φάση δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι.
Εν συνεχεία πλησίασαν το Golden Lady και επιχείρησαν να το καταλάβουν, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς το πλήρωμα και η ομάδα ασφαλείας του κατάφεραν να τους μην τους επιτρέψουν να ανέβουν στο καράβι πραγματοποιώντας συνεχείς ελιγμούς, κόβοντας τα σχοινιά και ρίχνοντας με κίνδυνο της ζωςής τους;, υπό βροχή σφαιρών, ... νερό από τις μάνικες στοτς πειρατές.
Σημειώνεται ότι το πλοίο δεν είχε ένοπλη ομάδα ασφαλείας, η οποία φυσικά θα τους είχε «τελειώσει» μέσα σε ένα-δύο λεπτά με ένα Barrett 0.50, από απόσταση εκτός του δραστικού βεληνεκούς του RPG-7.
Τελικά το Golden Lady βαριά τραυματισμένο κατάφερε να φτάσει στο ινδικό λιμάνι Γκάλε συνοδεία σκάφους της ινδικής ακτοφυλακής, αφού πρώτα είχε ειδοποιηθεί το ΝΑΤΟ.
Αντίθετα το ελληνόκτητο τάνκερ «Σμύρνη» (ιδιοκτησίας Προκοπίου) δεν ήταν τόσο τυχερό, όπως ήδη έχουμε γράψει: Χωρίς καμία ομάδα ασφαλείας επάνω του, ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα ανοικτά του Ομάν δέχθηκε επίθεση ομάδας πειρατών οι οποίοι το κατέλαβαν (φωτό α' σελίδας με ανάλογο περιστατικό).
Το λιβεριανής σημαίας Μ/Τ «Σμύρνη» μετέφερε 135.000 τόνους αργού και όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Dynacom Tankers Management, περίπου στις 11.15 (GMT) της 10ης Μαΐου έπεσε θύμα πειρατείας ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα.
Ήδη αναζητείται από το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του πληρώματός του.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Ενοχλητικά έντομα - Επώδυνα τσιμπήματα


Επιμέλεια:
 Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή,     μορ. βιολόγος, medlabnews.gr

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ Πολλά έντομα μας δημιουργούν προβλήματα και ενοχλητικά τσιμπήματα, όπως οι μέλισσες, οι ψείρες και οι αράχνες. Λίγα όμως μπορούν να κρυφτούν κάτω από το δέρμα μας όπως τα τσιμπούρια. Εάν σαν αρέσουν οι βόλτες στην εξοχή πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς τα τσιμπούρια μπορούν να κολλήσουν πάνω σας καθώς περπατάτε ανάμεσα σε αγριόχορτα και φυτά. Τα τσιμπούρια δεν κουβαλάνε πάντα ασθένειες και τα περισσότερα τσιμπήματα δεν είναι σοβαρά. Ωστόσο μπορεί να μεταδώσουν μικροοργανισμούς, όπως το βακτήριο της Βορρελίωσης, με αρχικά συμπτώματα που ομοιάζουν σαν αυτά της γρίπης και μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα σε μετέπειτα στάδια.
ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ
Όταν το τσιμπούρι κολλήσει στο δέρμα συνήθως κινείται προς ζεστά και υγρά σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, όπου τρέφονται με αίμα και μεταδίδουν τις τυχόν ασθένειες που μεταφέρουν. Το τσιμπούρι επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Είναι πολύ σημαντικό το τσιμπούρι να αφαιρεθεί σωστά. Για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα, κρατήστε καλυμμένα τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι όταν είστε στην εξοχή. Χρησιμοποιήστε κάποιο απωθητικό προϊόν για τσιμπούρια στο δέρμα ή στα ρούχα. Ελέγξτε καλά το σώμα σας για τσιμπούρια μετά από τη βόλτα σας στο δάσος και σε περιοχές με αγριόχορτα.

ΨΕΙΡΕΣ Όλοι έχουμε ενοχλητικές αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία με την εμφάνιση ψείρας να σημαίνει συναγερμό στο σπίτι και τη μητέρα μας να μας κυνηγάει με το χτένι και το ξύδι για να διώξει τις ενοχλητικές ψείρες. Εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν έντονη φαγούρα. Απολαμβάνουν να κρύβονται στον λαιμό, στο κεφάλι και πίσω από τα αυτιά. Εάν έχετε ψείρες, πιθανόν τις κολλήσατε από κάποιο καπέλο, κάποια βούρτσα ή από κάποιο άλλο αντικείμενο που μοιραστήκατε με κάποιον που είχε το παράσιτο. Η φαγούρα που προκαλούν είναι έντονη αλλά το ξύσιμο πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί και πτώση των μαλλιών σε κάποια σημεία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ
 Τα σπιτικά γιατροσόφια περιλαμβάνουν το ξύδι και το οινόπνευμα καθώς και το χτένισμα με πυκνή χτένα (χτένι) για την απομάκρυνση των εντόμων αλλά και των αυγών τους (κόνιδες). Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες λοσιόν, κρέμες και σαμπουάν που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Είναι σημαντικό να πλυθούν καλά τα ρούχα, τα σκεπάσματα και οι χτένες ώστε να μην εξαπλωθούν. Ελέγξτε καλά όλα τα μέλη της οικογένειας για την παρουσία εντόμων ή αυγών.
ΨΥΛΛΟΙ
Οι ψύλλοι είναι μικρά, ευκίνητα έντομα χωρίς φτερά που τρέφονται με το αίμα του ξενιστή τους. Τα κατοικίδια είναι το αγαπημένο τους γεύμα αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να δειπνήσουν και πάνω σε ανθρώπους.
ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΨΥΛΛΟΥΣ
Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στα τσιμπήματα ψύλλων αλλά το ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει πληγή ή μόλυνση. Η καλύτερη λύση είναι να κρατάτε μακριά τους ψύλλους από τα κατοικίδια και το σπίτι σας. Ψεκάστε τα κατοικίδια σας με ειδικά spray και σκουπίζετε τα χαλιά καθημερινά. Ελέγξτε συχνά τα κατοικίδια για ψύλλους και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το κατάλληλο παρασιτοκτόνο.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΣΦΗΚΕΣ
Όταν μία μέλισσα τσιμπάει, χάνει το κεντρί της και πεθαίνει. Η σφήκα όπως μπορεί να επιφέρει πολλαπλά τσιμπήματα καθώς δεν αφήνει πίσω το κεντρί της. Τα τσιμπήματα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.

ΤΣΙΜΠΉΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ & ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Εάν δεν είστε αλλεργικοί απλά αφαιρέστε το κεντρί, καθαρίστε την περιοχή και εφαρμόστε πάγο, πάρτε κάποιο αντιϊσταμινικό για τη φαγούρα και κάποιο παυσίπονο για τον πόνο αν χρειάζεται. Εάν έχετε σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, ξαπλώστε και αφαιρέστε με πολύ προσοχή το κεντρί ώστε να μην διαχυθεί το δηλητήριο στους ιστούς και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Εάν γνωρίζετε την ευαισθησία σας για την εμφάνιση αλλεργικού σοκ, συμβουλευτείτε προληπτικά τον γιατρό σας και έχετε πάντα μαζί σας κάποια φάρμακα πρώτης βοήθειας (όπως αντιϊσταμινικά, κορτιζόνη, κάποιο εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό, ένεση αδρεναλίνης για σοβαρές περιπτώσεις).
ΨΩΡΑ
 Όταν τα παράσιτα της ψώρας μπουν κάτω από το δέρμα μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα. Τα ακάρεα αυτά μεταδίδονται από την επαφή με μολυσμένο άτομο ή από κοινές πετσέτες, σκεπάσματα και άλλα αντικείμενα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΩΡΑΣ
 Η έντονη φαγούρα και τα εξανθήματα εμφανίζονται αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Η φαγούρα είναι εξαιρετικά ενοχλητική και συνήθως χειροτερεύει τη νύχτα. Συνήθως εμφανίζονται εξανθήματα στα δάκτυλα, στους καρπούς, στους αγκώνες, στα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη αγωγή και να πλύνετε καλά με ζεστό νερό τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σκεπάσματα.
ΚΟΡΙΟΙ
Τα μικροσκοπικά αυτά έντομα κρύβονται στο κρεβάτι. Συνήθως βρίσκονται σε ξενοδοχεία, καταλύματα και συμπλέγματα διαμερισμάτων. Μπορούν να εισβάλλουν στο σπίτι σας κρυμμένα μέσα σε βαλίτσες, σε κατοικίδια και κούτες.
ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΡΙΩΝ
 Οι κοριοί αφήνουν κόκκινα τσιμπήματα με φαγούρα συνήθως στα χέρια και στους ώμους. Περισσότερο ενοχλητικά παρά κίνδυνος για την υγεία, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μόλυνση από το ξύσιμο. Εάν έχετε αλλεργική αντίδραση χρησιμοποιείστε κάποια αλοιφή με κορτικοστεροειδή, λάβετε κάποιο αντιϊσταμινικό και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
ΣΚΟΡΠΙΟΙ
 Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν υπάρχουν θανατηφόρα είδη σκορπιών. Ωστόσο το τσίμπημά τους μπορεί να αποβεί μοιραίο για αλλεργικά άτομα. Το τσίμπημα του σκορπιού είναι αρκετά επώδυνο και συνήθως συνοδεύεται από τοπικό οίδημα, φλεγμονή και αύξηση της υπεραιμίας στην περιοχή. Συνήθως βρίσκονται σε ξηρά κλίματα, κάτω από πέτρες, ανάμεσα σε ξύλα και σε τοίχους, ενώ προσοχή θέλουν οι παντόφλες και τα παπούτσια σε μέρη που ενδημούν σκορπιοί. Σε περίπτωση τσιμπήματος πρέπει να παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια καθώς το θύμα μπορεί να υποστεί σοκ.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: Περισσότερο από ενοχλητικά!
 Τα κουνούπια δεν είναι απλά ενοχλητικά καθώς το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ενώ μεταδίδουν πολλές ασθένειες (όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός κ.α.). Χρησιμοποιείστε απωθητικά για να προστατευτείτε και καλυφθείτε με ελαφριά ρούχα όταν βρίσκεστε έξω τα καλοκαιρινά βράδια.  Εγκαταστήστε σίτες στα παράθυρά σας και απομακρύνετε τα στάσιμα νερά από την αυλή σας.
ΜΥΓΕΣ: Βρώμικες και Τριχωτές!
 Οι μύγες είναι βρώμικα έντομα - μπορούν να κουβαλούν πάνω από 1 εκατομμύριο βακτήρια στο σώμα τους! Μπορούν να προκαλέσουν εντερικές μολύνσεις μολύνοντας το φαγητό. Για να τις αποφύγετε, κρατήστε το φαγητό και τα σκουπίδια σε κλειστά σκεύη και κάδους και εγκαταστήστε σίτες στα παράθυρά σας.
ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
 Δεν είναι απλά άσχημες και αηδιαστικές, είναι και επικίνδυνες καθώς μπορεί να κουβαλούν ασθένειες όπως η σαλμονέλα. Όταν πεθαίνουν, τα πτώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως άσθμα. Η εξολόθρευσή τους είναι δύσκολη. Βοηθά η χρήση ειδικών εντομοκτόνων, η καθαριότητα κυρίως στη κουζίνα και η επισκευή των ρωγμών και των τρυπών σε τοίχους και πατώματα.
 
 
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ -- ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ..!!!!





Χαμός γίνεται σε όλα τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, με τις εικόνες από την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας. Αυτές είναι οι εικόνες που δεν θα παρουσιάσει κανένα ΜΜΕ στην Ελλάδα!


triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ ΤΕΛΟΣ‏

 
ΕΦΟΣΟΝ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ
ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ -ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΣΤΙΓΜΗ- ΕΜΕΙΣ ΠΑΥΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ , ΑΚΟΜΗ

ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ

ΜΕ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ή ΑΛΛΙΩΣ 3Ε.

ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ,

ΩΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΠΟΥ Η ΑΠΡΟΣΩΠΗ

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΑ ΑΜΙΓΩΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞ' ΙΣΟΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΕ

ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
COCA COLA
AMITA
FANTA
SPRITE
NERO AYRA
NESTEA
FRULITE
ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗS
ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΣ ΚΑΦΕΣ ILLY
SODA TUBORG
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΟΤΑ POWERADE
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ

ΛΥΣΕΙΣ...
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΤΩΡΑ .....ΑΥΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ !!!! 
Tα "οφέλη" της coca-cola                             
Tα πρώτα 10 λεπτά :                              

10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας .
Είναι το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης .
Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ , που κόβει τη γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας .
20 λεπτά :  
Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης .. Το
συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό , μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος ( και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή ) .
40 λεπτά : Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί . Οι κόρες σας  διαστέλλονται , η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα .
Οι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν  αποτρέποντας την υπνηλία .
45 λεπτά :
Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή  ντοπαμίνης , ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης  στον εγκέφαλό σας . Είναι ο ίδιος τρόπος που
λειτουργεί και η ηρωίνη .
60 λεπτά :
Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το  ασβέστιο , το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο  έντερό σας , παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο  μεταβολισμό . Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις  της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών  που αυξάνουν επίσης τη νεφρική αποβολή του  ασβεστίου .
70 λεπτά : 
 
 Οι  διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν  παιχνίδι ( σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε ) .
Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο  ασβέστιο , μαγνήσιο και ψευδάργυρο που  διαφορετικά θα πήγαινε στα κόκκαλά σας , καθώς  επίσης το νάτριο , τον ηλεκτρολύτη και το
νερό .....
80 λεπτά :
Δεδομένου ότι η αναστάτωση μέσα σας  πεθαίνει , αρχίσετε θ ' να έχετε στέρηση ζάχαρης . Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή και  αργόστροφοι .
Έχετε επίσης τώρα , κυριολεκτικά , κατουρήσει όλο  το νερό που περιείχε η Coke , μαζί με τις  πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να  ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει ισχυρά  κόκκαλα και δόντια .

Πως η Κόκα Κόλα και η Pepsi μας « ΒΟΗΘΟΥΝ »

Μπορείς
να καθαρίσεις μια τουλέτα : Καταβρέξτε  με ένα κουτάκι Coca -Cola την λεκάνη της τουλέτας . 1 ώρα μετά θα λάμπει από καθαριότητα .
Το κιτρικό οξύ της Coke εξαφανίζει όλες τις  χρωστικές κιλήδες από τις  πορσελάνες .

Μπορείτε  να αφαιρέσετε την σκουριά από τον προφυλακτήρα
του αυτοκινήτου σας :
Τρίψτε τον προφυλακτήρα με ένα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο ,
βουτηγμένο στην Coca- Cola .

Καθαρίστε  τους πόλους της μπαταρία του αυτοκίνητου από την
διάβρωση :
Ρίξτε πάνω ένα κουτάκι Coca –Cola  στους πόλους της μπαταρίας για να εξαφανίσετε   την διάβρωση .....

Η σκουριά φεύγει με την πρώτη : Απλώστε ένα πανί  βουτηγμένο στην Coca -Cola στη σκουριά για λίγο  χρονικό διάστημα .

Μπορείτε  να αφαιρέσετε το γράσσο από τα ρούχα :
Ρίξτε ένα κουτάκι Coke  πάνω στον λεκε από γράσσο , μαζί με
απορρυπαντικό , και τρίψτε το κυκλικά . Η  Coca-Cola/Pepsi θα βoηθήσει να εξαφανιστεί ο  λεκές .

Μπορεί  επίσης να εξαφανίσει την θολούρα από το παρμπρίζ σας !
Αυτό το κατασκεύασμα το πίνουμε ! Φυσικά το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε και τους λεκέδες μας .
Και πληρώνουμε για αυτό ' ! Σωστά ;

Πληροφοριακά :
Ο μέσος όρος pH των αναψυκτικών , π.χ. Οπτάνθρακα &  Pepsi είναι 3.4. Αυτή η ποσότητα οξύ είναι  αρκετά δυνατή να διαλύσει δόντια και κόκαλα ! Το σώμα μας σταματάει να χτίζει τα κόκαλα περίπου !
στην ηλικία των 30. Μετά από αυτή την ηλικία  αρχίζει να διαλύει τα κόκαλα κάθε χρόνο μέσα από  τα ούρα μας , εξαρτώμενο όμως πάντα από την  οξύτητα του φαγητού που λαμβάνει . Το διαλυμένο
ασβέστιο καταλήγει από τις αρτηρίες , τα αιμοφόρα  αγγεία , το δέρμα , τους ιστούς και τα διάφορα  όργανα , στα νεφρά με αποτέλεσμα την δημιουργία  της πέτρας στα νεφρά .

Τα αναψυκτικά δεν  έχουν καθόλου φυσικά στοιχεία ( σε αντίθεση με  τις βιταμίνες και το φυσικό νερό ) . Έχουν  περισσότερη ζάχαρη , υψηλότερη οξύτητα και  χρωστικά . Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν  ένα αναψυκτικό μετά από κάθε  γεύμα .
Φαντάζεστε ποιο είναι το αντίκτυπο ?

Το αντίκτυπο ;
Το σώμα μας έχει μία ενδεικτική τιμή 370 για την λειτουργία της
χώνευσης των ενζύμων . Η θερμοκρασία των αναψυκτικών είναι κατά πολύ μικρότερη από 37, μερικές φορές είναι πολύ κοντά στο 0. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία των ενζύμων και να τονίσω δημιουργεί στο χωνευτικό μας σύστημα κι αυτό να χωνεύει λιγότερο φαγητό .. Στην πραγματικότητα το φαγητό ζυμώνεται . Το ζυμωμένο φαγητό προκαλεί δυσοσμία , αέρια , αποσύνθεση και δημιουργεί τοξικά , τα οποία απορροφούνται από τα έντερα , όπου κι έτσι περνάνε μέσα στο αίμα απ ' διοχετεύεται σε ολόκληρο το σώμα . Αυτή η εξάπλωση των τοξικών βοηθάει στην δημιουργία διαφόρων αρρωστιών .

Μερικά παραδείγματα :
Πριν μερικούς μήνες , έγινε ένας διαγωνισμός στο  πανεπιστήμιο Delhi « Ποιος θα πιεί ! την  περισσότερη Coke ; " Ο νικητής ήπιε 8 μπουκάλια  και πέθανε επί τόπου από την υπερβολική  δόση « μελανικής διοξύνης » στο αίμα του και μη  επαρκής οξυγονώσεως . Από τότε , ο πρύτανης  απαγόρεψε τα αναψυκτικά από την καντίνα του  πανεπιστημίου .

Κάποιος έβαλε ένα σπασμένο δόντι σε ένα μπουκάλι Pepsi όπου μετά από 10 ημέρες αυτό διαλύθηκε ! Τα δόντια και τα κόκαλα είναι τα μόνο ανθρώπινα όργανα που μένουν άθικτα αρκετό καιρό μετά από τον θάνατο μας .
Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει αυτό το αναψυκτικό στα ευαίσθητα έντερα σας και στο εσωτερικό του στομάχου σας που καταλήγει !

                                  Θερμή παράκληση προς όλους :

Στείλτε αυτό το  μήνυμα σε όλους τους φίλους σας έτσι ώστε να
αυξήσουμε την ενημέρωση για το ! τι είναι τελικά  τα αναψυκτικά !

ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ - ΓΙΝΕΣΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ


triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Χριστιανική Εκκλησία στη Β.Αμερική 1000 χρόνια πριν τον Κολόμβο;

Μέσα στο δάσος του Cockaponset State Forest στο Νότιο Connectikut, κοντά στο χωριό Guiulford, βρίσκεται η αρχαιότερη Χριστιανική Εκκλησία της Βορείου Αμερικής, αριστοτεχνικά σκαλισμένη από πέτρα.


Οι επιγραφές που είναι στην εκκλησία , η οποία μάλιστα είναι Ελληνική, γράφουν ότι χτίσθηκε το 480 μ.Χ. δηλαδή πάνω από 1500 χρόνια από σήμερα και 1.000 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο.


Ένας ειδικός ερευνητής, ο Frederick J. Pohl, μελετώντας τις επιγραφές, τοποθέτησε την άφιξη των Ελλήνων χριστιανών στην Βόρειο Αμερική γύρω στα 480 μ.χ. , σε μία εποχή μεγάλων ανακατατάξεων στο Βυζάντιο.
Προσέξτε δεν είναι μελέτη Ελληνα καθηγητή. Μιλάμε για αμερικανική δημοσίευση και έρευνα το τονίζουμε αυτό. 
Διαβάστε περισσότερα » »

Τελικά μας..... ψεκάζουν με ιούς; Βίντεο

Η... μόδα των chemtrails όμως δεν απασχολεί μόνο τον ελληνικό πληθυσμό. Εκατοντάδες ξένες ιστοσελίδες ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, φωτογραφίες και βίντεο ποστάρονται κατ' εξακολούθηση σε forum, απεικονίζοντας τα εν λόγω ίχνη στον ουρανό των ΗΠΑ, του Καναδά και αρκετών Ευρωπαϊκών πόλεων.
Και κάπου εδώ λοιπόν ξεκινάει το πανηγύρι με τις εικασίες. Μας ψεκάζουν με ιούς; Με ναρκωτικά για να μας κρατούν μαστουρωμένους στις εκλογές; Με καρκινογόνες ουσίες; Με ψυχοφάρμακα για να είμαστε σε καταστολή; Με, με, με, με... Οι (αβάσιμες προς το παρόν) θεωρίες δίνουν και παίρνουν.

«Γιατί δεν δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση οι διάφορες χώρες και οι δημόσιοι οργανισμοί;», αναρωτιέται ο κ. Κατσαρός και δίνει την δική του εξήγηση για τον στόχο των ψεκασμών, οι οποίοι στηρίζονται στην επιστήμη της γεωμηχανικής, και την τροποποίηση του καιρού. «Έχει διαρρεύσει ότι οι ψεκασμοί γίνονται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέσα από την προσθήκη σωματιδίων αλουμινίου και βάριου στα καυσαέρια των αεροπλάνων. Τα σωματίδια αυτά ανακλούν το ηλιακό φως με αποτέλεσμα η Γη να θερμαίνεται σε μικρότερο ποσοστό και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Αν όμως κάτι τέτοιο ισχύει γιατί δεν το δημοσιοποιούν ώστε να βοηθήσει η επιστημονική κοινότητα;», προσθέτει.
Chemtrails α λα Ελληνικά
Το θέμα των ψεκασμών έχει περάσει και από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Κατά καιρούς έχουν γίνει επερωτήσεις από βουλευτές κομμάτων (Κουβέλης, Κανέλλη, Γεωργιάδης, Χωρέμης), όμως τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, από τα οποία ζητήθηκε να απαντήσουν, όλοι δήλωναν κάθε φορά άγνοια για τις μυστηριώδεις ουράνιες «δραστηριότητες» ή αναρμοδιότητα. «Από το Υπουργείο Γεωργίας είπαν πως πρόκειται για ψεκασμούς αγροτικών περιοχών, όμως αυτοί οι ψεκασμοί γίνονται από πολύ μεγαλύτερο ύψος και όχι σε αγροτικές περιοχές, αλλά σε πόλεις», τονίζει ο κ. Κατσαρός, εγείροντας ακόμη περισσότερα ερωτηματικά γύρω από τους λόγους απόκρυψης περαιτέρω πληροφοριών.
«Είναι ένα φαινόμενο ορατό δια γυμνού οφθαλμού από όλους μας», μου λέει ο Γιώργος κάτοικος Χαλανδρίου. «Τα βλέπω καθημερινά. Περνούν αεροπλάνα σε απόσταση συγκεκριμένη και γεμίζουν όλο τον ουρανό με ίχνη. Το ίδιο συμβαίνει και στον Πειραιά με τη διαφορά ότι πηγαίνουν παραλιακά για να τα φέρνει ο αέρας προς τα μέσα. Τα ίχνη δεν εξαφανίζονται, αλλά παραμένουν εκεί. Έχοντας διαβάσει τις κατά καιρούς θεωρίες, αλλά χωρίς να έχω ακούσει καμία επίσημη απάντηση από τα Υπουργεία πώς γίνεται να μην θεωρώ ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο;», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Χάρης, κάτοικος Αθήνας είναι εξίσου σκεπτικός: «Λαμβάνοντας υπόψη, ότι παγκοσμίως κυβερνήσεις φαίνεται να χρησιμοποιούν εκτεταμένα τεχνικές και μεθόδους καταστολής πληθών, συνειδητής και ασυνείδητης αντιστροφής σκέψεων και τεχνητής πρόκλησης συναισθημάτων, δεν γίνεται παρά να υπάρχουν και πιθανότητες "ψεκασμών". Έχοντας ως ένδειξη καπνό δεν μένει παρά να "ξετρυπώσουμε" και την φωτιά, στη περίπτωση που κάποιος έχει ανάψει φυσικά».
Μας ψεκάζουν εν τέλει ή όχι;
Ο κ. Κατσαρός είναι πεπεισμένος για τους ψεκασμούς (ανεξαρτήτως στόχου) και απαντά σε όσους θεωρούν τον ίδιο και την Πρωτοβουλία Πολιτών κατά των Ψεκασμών συνωμοσιολόγους: «Τον Οκτώβριο του 2010 έγινε το Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα που οργανώθηκε από τον ΟΗΕ, στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Στο συνέδριο αυτό εγκρίθηκε ψήφισμα, σύμφωνα με το όποιο αναστέλλονται κάθε είδους πειράματα που γίνονται ή σχεδιάζουν να γίνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή αναστέλλονται πειράματα όπως τα chemtrails. Το ψήφισμα αυτό υπέγραψαν 89 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και η Κύπρος. Ζητάμε λοιπόν από τη Κυβέρνηση να δώσει μια επίσημη απάντηση».
Πριν από μερικές ημέρες πάντως, η πολεμική αεροπορία εξέδωσε δελτίο Τύπου αναφορικά με τα ίχνη σε απάντηση ερωτήσεων από πολίτες που προφανώς την... βομβάρδισαν με τηλεφωνήματα. "Καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος, εκτός ελάχιστων που αφορούν ψεκασμούς σε περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από πολύ χαμηλό ύψος, οι οποίες πάντως δεν έχουν αρχίσει ακόμη για το έτος 2012. Τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία, αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας", αναφέρει το δελτίο και εξηγεί ότι η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη, όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά και πως το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων τις πολύ ψυχρές ημέρες. Τέλος, αναφέρεται πως οι πτήσεις των αεροσκαφών αυτών εγκρίνονται και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας, ενώ η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για άλλη δραστηριότητα.
Η απάντηση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας δεν φαίνεται να πείθει τον κ. Κατσαρό, αν και ο ίδιος παραδέχεται πως πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα ότι μετά από πέντε χρόνια πιέσεων ένας οργανισμός έδωσε επίσημη απάντηση. «Όταν γίνονται πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων δεν δίνονται διαγράμματα. Στην ουσία αυτές οι πτήσεις δεν ‘εμφανίζονται' πουθενά. Επίσης, εμείς μιλάμε για εκείνους τους υδρατμούς που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ουρανό. Πειστική απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο αν συλλεγόταν ο καπνός και γινόταν χημική ανάλυση για να διαπιστωθεί αν περιέχει αλουμίνιο, βάριο και άλλα βαρέα μέταλλα. Σε κάθε περίπτωση ήταν θετικό ότι ανταποκρίθηκαν, έστω και μετά από τόσα χρόνια επερωτήσεων», μου λέει.
Εν τέλει, πού βρίσκεται η αλήθεια και πού αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας;



pineza
periergaa
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανοικτή επιστολή προς τις Αντι-μνημονιακές δυνάμεις.




Γράφει ο Θαλαμοφύλακας*. 
Αγαπητοί κύριοι Τσίπρα, Καμμένε, Κουβέλη, Παπαρήγα, Μιχαλολιάκο,

Αντιλαμβάνομαι το ιδεολογικό χάσμα που σας χωρίζει και σας εμποδίζει να συνεργαστείτε για να σώσετε τον (όπως εσείς τον ονομάζετε) "τόπο". Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση με την πολιτική της οποίας να συμφωνείτε σε όλους τους επιμέρους τομείς.
Αντιλαμβάνομαι ότι η Χρυσή Αυγή (που απαιτεί να απελαθούν όλοι οι...
λαθρομετανάστες) δεν είναι δυνατό να συμφωνήσει με τα αριστερά κόμματα (που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες).

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι ο κ. Καμμένος (που δηλώνει οπαδός του φιλελευθερισμού) δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσει όσον αφορά στις ιδιωτικοποίησεις ούτε με τα κόμματα της αριστεράς, ούτε με τη Χρυσή Αυγή.

Νομίζω όμως ότι υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία όλοι συμφωνείτε (ή τουλάχιστον έτσι λέτε).
Η απαγκίστρωση από το μνημόνιο είναι το πρώτο.
Ο λογιστικός έλεγχος του χρέους είναι το δεύτερο. 
Η τιμωρία των υπευθύνων για την κατάντια μας είναι το τρίτο.
Δε θυμάμαι τα προεκλογικά προγράμματα όλων σας, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν και ένα - δυο επιμέρους θεματάκια στα οποία επίσης νομίζω ότι μπορείτε να τα βρείτε.

Επίσης νομίζω ότι όλοι σας, ακόμα και αυτοί που ονειρεύεστε ηγεσίες και πολιτικά συστήματα του Β' παγκοσμίου πολέμου, δηλώνετε ότι σέβεστε τη δημοκρατία, τις αποφάσεις και τη θέληση του λαού.

Μου προκαλεί λοιπόν τεράστια έκπληξη το γεγονός, ότι κανείς σας, δεν σκέφτηκε να προτείνει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης όχι "εθνικής σωτηρίας", αλλά "αναγκαστικού συμβιβασμού", η οποία θα δεσμευτεί πάνω στα θέματα που συμφωνείτε, και θα ρωτήσει εμένα τον Ελληνικό λαό για τα θέματα που διαφωνείτε.

Κανείς σας δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσατε να σταματήσετε να διαφωνείτε "ιδεολογικά", να αφήσετε τις ιδεολογίες σας στην άκρη για το καλό του "τόπου" και να κάνετε ένα δημοψήφισμα για τα θέματα στα οποία διαφωνείτε.


Να με ρωτήσετε επιτέλους τι διάβολο θέλω να κάνω με τους μετανάστες, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη βουλευτική ασυλία και με ότι άλλο θέμα δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας.
Αν μη τι άλλο, ένα δημοψήφισμα θα ήταν πρωτότυπη πολιτική κίνηση, αφού κανένα δημοψήφισμα δεν έχει γίνει μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα. 
Μπορεί να φοβήθηκα όταν ο Τζέφρυ με πληροφόρησε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα, όμως εσάς σας έχω εμπιστοσύνη, διαφορετικά δεν θα σας ψήφιζα.

Αν λοιπόν πιστεύετε με θεωρείτε άξιο να αποφασίσω για την τύχη της χώρας μου, στην τέταρτη φάση των διερευνητικών, πηγαίντε στον Πρόεδρο και πείτε του ότι θα σχηματίσετε κυβέρνηση με τους παραπάνω όρους και σκοπούς.

Αν πάλι δεν με θεωρείτε άξιο να αποφασίσω εγώ για τα θέματα στα οποία διαφωνείτε και πιστεύετε ότι μόνον εσείς γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η χώρα μου  
και με τις βλακείες σας επιτρέψετε στους "συγκυβερνήτες" να συνεχίσουν το έργο τους ενώ εσείς θα τους κατακρίνετε στρογγυλοκαθισμένοι στα έδρανα που σας έκατσα, τότε ένα έχω να σας πω:

Να πάτε να γ@@@@@@@@.

Ολοι σας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα παιδιά στο Τσοτύλι Κοζάνης «έχασαν» ένα τετράποδο φίλο τους

«Πληθαίνουν τα περιστατικά, όπου η αρκούδα προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές». Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, δασολόγος Κυριάκος Σκορδάς, με αφορμή την επιχείρηση απομάκρυνσης μιας αρκούδας στο Τσοτύλι Κοζάνης.

Πρόκειται για μια θηλυκή αρκούδα, που μαζί με το μικρό της, είχε φωλιάσει σε θάμνους , μέσα στον οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Τσοτυλίου του δήμου Βοΐου Κοζάνης, σε «απόσταση αναπνοής» από τα τελευταία σπίτια.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την έγκριση και καθοδήγηση του δασαρχείου Τσοτυλίου, σε συνεργασία με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, τον «Αρκτούρο» και το δήμο Βοΐου. Η επιχείρηση αφορούσε τη σταδιακή καταστροφή του φυτοφράκτη, τη φόρτωση και την απομάκρυνση της βιομάζας, ώστε να εξαναγκαστεί η αρκούδα να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή.
«Η καταστροφή της φωλιάς του ζώου, αλλά και η αποψίλωση της βλάστησης στη γύρω περιοχή έγινε με σκαπτικά μηχανήματα, την ώρα που απουσίαζε η αρκούδα», είπε ο κ. Σκορδάς και συμπλήρωσε ότι η αρκούδα ήταν «γνώριμη» στους κατοίκους της περιοχής. «Μάλιστα, τα μικρά παιδιά, μετά το μάθημά τους, έπαιρναν τα ποδήλατά τους και προσέγγιζαν από περιέργεια το ζώο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τώρα, πια, ο τετράποδος φίλος των παιδιών … απομακρύνθηκε.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς o μεγαλύτερος δορυφόρος παρατήρησης της Γης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός
Διαστήματος (ESA) κήρυξε και επίσημα «νεκρό» τον Εnvisat, τον μεγαλύτερο επιστημονικό δορυφόρο παρατήρησης της Γης, o οποίος στις 8 Απριλίου σταμάτησε ξαφνικά να επικοινωνεί με τους χειριστές του στο έδαφος. Οι προσπάθειες να....


αποκατασταθεί η επαφή με τον γιγάντιο δορυφόρο απέτυχαν τελικά και έτσι δεν απέμενε παρά η αποδοχή από πλευράς των επιστημόνων ότι το έργο του τερματίσθηκε. Ο δορυφόρος, που είχε μέγεθος σχολικού λεωφορείου και, μεταξύ άλλων, τραβούσε θεαματικές και υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του πλανήτη μας από ψηλά, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά του στο διάστημα και δεν έδειχνε ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Αρχικά, ο αξίας 2,2 δισ. ευρώ δορυφόρος σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει πέντε χρόνια, αλλά η αποστολή του, που ξεκίνησε το 2001, ξεπέρασε τελικά τη δεκαετία.

Ο Envisat με τα δέκα επιστημονικά όργανά του μετέδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τους ωκεανούς, την επιφάνεια του πλανήτη, τους πάγους και τη γήινη ατμόσφαιρα, τροφοδοτώντας με στοιχεία περίπου 2.500 επιστημονικές έρευνες.


Έχει καταγράψει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή υποχώρηση των αρκτικών πάγων, την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των ωκεανών, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διάφορα μέρη του κόσμου, τις γεωλογικές επιπτώσεις των σεισμών και των εκρήξεων ηφαιστείων, την παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών και των πετρελαιοκηλίδων κ.α.


Σύμφωνα με την ESA η «σιγή» του δορυφόρου είναι πιθανό ότι οφείλεται σε μία ενεργειακή βλάβη που μπορεί να έχει μπλοκάρει τα συστήματα τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού του. Εναλλακτικά μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο βραχυκύκλωμα που ίσως να έθεσε το δορυφόρο αυτομάτως σε κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας» για λόγους αυτοπροστασίας. Μία δεύτερη παράλληλη δυσλειτουργία μπορεί να τον κατέστησε ανίκανο να δέχεται εντολές από τους σταθμούς εδάφους.


Ο Envisat έχει μήκος περίπου εννέα και πλάτος πέντε μέτρα, ενώ ζυγίζει γύρω στα 8.000 κιλά. Οι ειδικοί φοβούνται ότι για τα επόμενα 150 χρόνια ο εκτός λειτουργίας ογκώδης δορυφόρος θα αποτελεί ένα επικίνδυνο διαστημικό «σκουπίδι» για τη Γη.


Οι τεχνικοί της ESA, παρά το επίσημο τέλος της αποστολής, θα συνεχίσουν πάντως για ένα ακόμα δίμηνο τις προσπάθειές τους για αποκατάσταση της επαφή με τον σιωπηλό δορυφόρο. Η εκτόξευση του πρώτου από τη νέα γενιά δορυφόρων γεωεπισκόπησης GMES Sentinel, που θα διαδεχτεί τον Envisat, προγραμματίζεται για το 2013.

 
Διαβάστε περισσότερα » »