Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Καταδικάστηκα γιατί υπερασπίστηκα το Made in Greece και την Ελλάδα της πρωτοπορίας και των επιτυχιών

 Είναι απορίας άξιο αλλά και σεβαστό - εφόσον πρόκειται για απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης-  πώς καταδικάστηκα ξανά  για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση με την προβολή 3 εκπομπών, ενώ αθωώθηκα για άλλες 20 που προβλήθηκαν στην ERT World και στην εκπομπή «Ελληνικό Πανόραμα» πριν από 8 χρόνια. Πρόκειται για 3 εκπομπές στις οποίες είχα καλεσμένους τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξενοδοχείων της Ελλάδας, του ζεύγους Κουτσιανά με την Apivita και της Lavipharm για ένα πρωτοποριακό προϊόν που ουδέποτε μάλιστα κυκλοφόρησε.



Λυπάμαι που καταδικάστηκα γιατί υπερασπίστηκα, ίσως πρόωρα, το Made in Greece και την Ελλάδα της πρωτοπορίας και των επιτυχιών, λυπάμαι που καταδικάστηκα γιατί στα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας, ήμουν με την Ελλάδα της προόδου και όχι της οπισθοδρόμησης. Τονίζω το «πρόωρα» γιατί πριν από ακριβώς ένα μήνα σε εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, προβλήθηκαν έξι επιχειρήσεις ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό, δηλαδή την προβολή επιτυχημένων ελληνικών εταιριών και προϊόντων που αποτελούν παράδειγμα εν καιρώ κρίσης. Επίσης σε πλήθος εκπομπών καθημερινά τα τελευταία χρόνια προβάλλονται, τιμώνται κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι Έλληνες που προοδεύουν και επιχειρούν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας.

Τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή; Όσοι συνάδελφοι μου παρουσιάζουν τα success stories να σέρνονται στα δικαστήρια; Που αρχίζει και που τελειώνει η λογοκρισία; Που αρχίζει και που τελειώνει τι σημαίνει είδηση; Ασφαλώς υπενθυμίζω βεβαίως ότι και ο σημερινός μου διασυρμός μέσω Δελτίου Τύπου, οφείλεται σε εμπαθές άτομο που επί 10 χρόνια τώρα με κατασυκοφαντεί πιστεύοντας ότι στο τέλος με τη λάσπη κάτι μένει! Δυστυχώς για εμένα αλλά και για τον συγκατηγορούμενό μου Νίκο Κούρτη έμειναν πολλά: έχουμε και οι δύο καταστραφεί ηθικά, ψυχολογικά, επαγγελματικά, οικονομικά και δεν υπάρχει καμία υπερβολή σε αυτό.
Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε και εκείνος και εγώ, με ακλόνητη πίστη στην ελληνική Δικαιοσύνη, στον Άρειο Πάγο, ευελπιστώντας να αποσαφηνιστεί τι σημαίνει συγκεκαλυμμένη διαφήμιση.

Ειρήνη Νικολοπούλου

Δημοσιογράφος

eirinika.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ένα χρόνο φυλακή στη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος για το σκάνδαλο της ΕΡΤ. Ίδια ποινή και για τον πρώην διευθυντή της ERT World Nίκο Κούρτη

nikolopoulouΣε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό ο πρώην διευθυντής της δορυφορικής ΕΡΤ Νίκος Κούρτης για παράβαση καθήκοντος και η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου για ηθική αυτουργία σε αυτή για την υπόθεση της γκρίζας διαφήμισης στην “ΕΡΤ World”. Αν και ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, το δικαστήριο δεν είχε την ίδια άποψη μα αποτέλεσμα να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Σε πρώτο βαθμό οι δύο κατηγορούμενοι είχαν και πάλι καταδικαστεί επίσης σε 12 μήνες φυλάκισης, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι Γιάννης Κορωναίος, Κωστής Παρράς και Ντίνα Οικονομίδου είχαν κριθεί αθώοι.
Η υπόθεση αφορά σε γκρίζα διαφήμιση, κατά τη διάρκεια εκπομπών μεικτής παραγωγής της ERT World (2006-2009). Σύμφωνα με την κατηγορία, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με συνέπεια, τη μη επιβολή κυρώσεων για την παράβαση όρου της σύμβασης με την εταιρεία παραγωγής που απαγόρευε την έμμεση διαφήμιση. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται σε σχετικό πόρισμα που είχε συνταχθεί, ήταν να υφίσταται θέμα απώλειας των εσόδων που θα εισέπραττε η ΕΡΤ εάν η διαφήμιση γινόταν νομίμως.

makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Δημήτρης Λιάτσος: Πρώτα τον φίμωσαν τώρα του δείχνουν την «έξοδο» (βίντεο)

liatsos1-630x400Επικίνδυνα παιχνίδια με την ενημέρωση παίζουν οι ιθύνοντες (διευθυντές ειδήσεων, αρμόδιοι Υπουργοί και σύμβουλοι διαφόρων ειδών) της Δημόσιας Τηλεόρασης, όπως προκύπτει από την περίπτωση του επί 20 χρόνια και πλέον έμπειρου και καταξιωμένου ανταποκριτή της πάλαι ποτέ ΕΡΤ στην Μόσχα, Δημήτρη Λιάτσου.
Αφού τον αντιμετώπισαν στον «αέρα» της Πρωινής Ενημέρωσης με προσβλητικό και προκλητικό τρόπο, τώρα τον βάζουν στον πάγο και όπως φαίνεται , του επιφυλάσσουν για την συνέχεια απόλυση ή αν προτιμάτε «μη ανανέωση της δίμηνης σύμβασης».
Το μήνυμα το στέλνουν από τώρα, αφου από τις 2 Μαρτίου που ουσιαστικά τον φίμωσαν στον «αέρα» και αυτός διαμαρτυρήθηκε, δεν τον έχουν φιλοξενήσει ξανά σε κανένα στούντιο της ΔΤ.
Την ώρα που όλος ο κόσμος συγκλονίζεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η κρατική τηλεόραση δεν βγάζει τον ανταποκριτή της στην Μόσχα προφανώς ως… τιμωρία για αυτά που μεταδίδει.
Δεν τους αρέσει… μάλλον, ότι είναι από τους πρώτους που μίλησαν ότι υπάρχει θέμα με τους νεοναζί στην Ουκρανία όταν όλοι, είτε ήξεραν είτε δεν ήξεραν το θέμα, σφύριζαν αδιάφορα.
Ο Δημήτρης Λιάτσος γιατί δεν πήγε στο Κίεβο όταν υπήρχαν κρίσιμα γεγονότα με τις διαδηλώσεις και τις ραγδαίες εξελίξεις που συγκλόνιζαν τον κόσμο; Δεν ήθελε να πάει ο ίδιος ή δεν τον έστειλαν ποτέ;
Ο ίδιος πάντως στο περίφημο εκείνο περιστατικό, είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να πάει στο Κίεβο ή την Μαριούπολη, αλλά κανείς (από τους ιθύνοντες ενννοείται) δεν του είπε να το κάνει.
Με ποιο σκεπτικό δεν τον έστειλαν;
Γιατί έστειλαν άλλον δημοσιογράφο (από την Αθήνα) όταν επισκέφθηκε ο Βενιζέλος την Ουκρανία;
Αρνήθηκε ο Δημήτρης Λιάτσος να πάει;
Ο Δημήτρης Λιάτσος δεν είναι καλός δημοσιογράφος και δεν ξέρει τις ειδήσεις; Μα η σημερινή διοίκηση του κυρίου Θωμόπουλου και του κυρίου Καψή με τους διαγωνισμούς που προκήρυξαν οι ίδιοι, δεν τον προσέλαβαν;
Ποιος διευθυντής ειδήσεων σε οποιοδήποτε κανάλι οποιασδήποτε χώρας του κόσμου, θα είχε την τύχη (όπως ο κύριος Θωμόπουλος) να διαθέτει στο δυναμικό του ανταποκριτή στη Μόσχα, αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο και να μην τον χρησιμοποιεί; Παρά θα τον είχε επί 24ωρου βάσεως στο skype, στο τηλέφωνο και θα μετέδιδε συνεχώς, αυτό που οι άλλοι δεν έχουν;
Ο κύριος Καψής αν ήταν ακόμη διευθυντής των Νέων, του ΔΟΛ, του Βήματος και είχε ανταποκριτή στη Μόσχα, δεν θα τον χρησιμοποιούσε;
Κρίμα γιατί είναι και οι δύο… συνάδελφοι! Αλλά φαίνεται πως ξέχασαν βασικούς κανόνες της δημοσιογραφίας από το κλείσιμο της ΕΡΤ και μετά.



tribune.gr
makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Τράβα Eλληναρά μου να ψωνίσεις χοιρινό κιμά εισαγωγής από τα Lidl…

Τράβα Eλληναρά μου να ψωνίσεις χοιρινό κιμά εισαγωγής από τα Lidl… Αν σας έλεγαν ότι μια γερμανική Ομόρρυθμη Εταιρία (Ο.Ε.) λειτουργεί στην Ελλάδα 17 χρόνια και ο τζίρος της ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα το πιστεύατε;
Και όμως είναι αλήθεια και μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες εγκαινίασε επένδυση 130 εκατομμύριων ευρώ. Θα πείτε πειράζει που είναι Ο.Ε και όχι Α.Ε. ή κάτι άλλο; Μάλλον ναι γιατί θα πρέπει να ξέρουμε πόσα χρήματα Ελλήνων καταναλωτών ταξιδεύουν κάθε χρόνο για Βερολίνο. Γιατί όπως θα διαβάσετε παρακάτω οι Ο.Ε΅. δεν υποχρεούνται να δημοσιέυουν ισολογισμό.
Πρόκειται για την Lidl η οποία σε κάθε περίπτωση, είναι η μεγάλη ωφελημένη της ελληνικής κρίσης. Με τις χαμηλές τιμές και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχει αποσπάσει πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς, καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια.
Το τι μπορεί να σημαίνει όμως η ανάπτυξη αυτού του τύπου για καταναλωτές και εργαζομένους είναι μια άλλη υπόθεση. Και αυτό γιατί η εταιρία έχει καταγγελθεί για αισχροκέρδεια σε βάρος των Ελλήνων πριν από τρία χρόνια, με τον τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή (εποπτεύοντα του οικονομικού εγκλήματος), να έχει παραγγείλει έρευνα με αφορμή διαπιστώσεις του τότε αναπληρωτή υφυπουργού Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη, για προϊόντα που διαθέτει η Lidl ακριβότερα στην Ελλάδα απ” ό,τι σε άλλες χώρες.
H αναφορά Ξυνίδη κατέγραφε 51 προϊόντα που διακινούνταν από τα Lidl σε υψηλότερες τιμές από εκείνες που διατίθενται σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία. Το γεγονός είχε καταγγελθεί και παλιότερα από καταναλωτικές οργανώσεις αλλά ήταν η πρώτη φορά που έγινε επίσημη παρέμβαση.
Η Lidl ήταν η εταιρία που «πιάστηκε» να «καρπώνεται» τη διαφορά μεταξύ του κανονικού ΦΠΑ και του μειωμένου που ισχύει για την παραμεθόριο. Η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα αρχικά με δύο αποδείξεις, ενός καταστήματος στην Αθήνα και ενός στη Σάμο, που χρέωναν κανονικά τον ίδιο (αυξημένο) ΦΠΑ στα ίδια προϊόντα. Έτσι, ο μειωμένος ΦΠΑ για τους ακρίτες έγινε κέρδος στις τσέπες των ομόρρυθμων εταίρων… Γερμανών και μάλιστα με τη συγκατάθεση του ελληνικού κράτους, που δεν έκανε τίποτα για το περιστατικό.
Αρκετές είναι οι καταγγελίες και οι ποινές που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς στη Lidl για κακή ποιότητα έως και ακαταλληλότητα προϊόντων της. Πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ για επιβλαβή τρόφιμα, παραπλάνηση του καταναλωτή (ακόμη και παραπλανητικές διαφημίσεις αναφορικά με τις τιμές) και μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση για μολυσμένο βοδινό κρέας σε κατάστημα της Β. Ελλάδας, στο οποίο ανιχνεύτηκε το παθογόνο στέλεχος e-coli O157.
Από την πλευρά της εταιρίας ακολούθησε επιχείρηση σύγχυσης των καταναλωτών, με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις, ενώ σημειώθηκε και καθυστέρηση (κάποιοι αναφέρθηκαν σε μη ολοκλήρωση) των διαδικασιών καταστροφής των οριστικώς και ανεκκλήτως κατασχεμένων τροφίμων. Επίσης, ο ΕΦΕΤ στο παρελθόν ζήτησε την ανάκληση μανιταριών, τα οποία δεν είχαν υποστεί επαρκή θερμική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών και κατά συνέπεια να υφίσταται πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
17 χρόνια χωρίς ισολογισμό
Τα τελευταία 17 χρόνια που δραστηριοποιείται στη χώρα μας δεν δημοσιεύει ισολογισμό. Σαν συνέπεια δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τζίρο, τα κέρδη και κυρίως τους φόρους που έχει πληρώσει η γερμανική αλυσίδα χαμηλού κόστους. Ο λόγος που δεν δημοσιεύει ισολογισμό είναι ότι η νομική της μορφή παραμένει… Ο.Ε. Αυτό βέβαια δεν την αποτρέπει από το να έχει ένα από τα μεγαλύτερα «ταμεία» στη χώρα, ένα δίκτυο με 222 σημεία πώλησης και να απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους.

Πηγή: olympia.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: Προεκλογική σχιζοφρενική κρίση εθνικής ταυτότητας

Το κέρινο ομοίωμα του ...Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μάρτιος 6, 2014.

«Η προεκλογική περίοδος για τα Σκόπια άρχισε. Τις παραμονές των προγραμματισμένων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών η σχιζοφρενική αιφνίδια κρίση για  τη «μακεδονική» ως εθνικής ταυτότητας έχει φθάσει στο 

αποκορύφωμά της και  τοποθετείται το σήμα του εθνικισμού, ως καθοριστικός παράγοντας για τις επερχόμενες εκλογές», γράφει το βουλγαρικό Φόκους και συνεχίζει:

«Διαφορετικά, δεν μπορεί να μην σχολιάσει τον αξιολύπητο ενθουσιασμό με τον οποίο τα σλαβικά των Σκοπίων μέσα ενημέρωσης, διαλαλούν για την εμφάνιση των κέρινων ομοιωμάτων των περίφημων Σλάβων Μακεδόνων – Μέγας Αλέξανδρος, Αριστοτέλης, Φίλιππος ο Β’ , Φλάβιος Ιουστινιανός, Τσάρος Μάρκος, Τσάρος Σαμουήλ, η μητέρα του Αλέξανδρου, Ολυμπιάδα, κλπ.»

Αυτά λένε οι Βούλγαροι, αλλά ας πάμε να δούμε τι λένε οι Σκοπιανοί:

Το δημοσίευμα των Σκοπίων

Τα νέα κέρινα ‘ομοιώματα’ είναι σε φυσικό μέγεθος και έχουν σχεδιασθεί στη Μόσχα για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων.

Το παράπονο των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης είναι ότι το κέρινο ομοίωμα του Αλεξάνδρου, «δείχνει πολύ θηλυκή» και δεν ταιριάζει με αυτόν που κατάκτησε όλον τον κόσμο.


Τα κέρινα ομοιώματα του Φιλίππου του Β΄ και της Ολυμπιάδας

Η υπεύθυνη για το Μουσείο των Σκοπίων, Βεσέλα Τσεστόεβα, ανακοίνωσε ότι τα κέρινα αγάλματα των «Μεγάλων (Σλαβο) Μακεδόνων» θα εκτεθούν σε ειδική αίθουσα στο μουσείο που θα δημιουργηθεί σύντομα.

Σύμφωνα με την ίδια η διαμόρφωση στο Μουσείο θα είναι σαν ένα παραμύθι. Οι επισκέπτες θα ‘βομβαρδίζονται’ με διαδραστικές οθόνες , θα υπάρχει ένα αντίγραφο του σαρκοφάγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου  (που το δώρισαν οι Τούρκοι) και η έκθεση θα αναφέρεται από την προϊστορία της Μακεδονίας μέχρι το Μεσαίωνα.


Τα κέρινα ομοιώματα του Ιουστινιανού και του Σαμουήλ

«Πέρσι, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα, όταν το Αρχαιολογικό Μουσείο ανακοίνωσε την έκθεση των κέρινων ομοιωμάτων του Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν έντονα.

Κάποιοι από αυτούς είχαν γράψει ότι «Οι Σκοπιανοί θεωρούν ότι είναι οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων» και ζήτησαν την αντίδραση της Αθήνας στην πρόκληση των Σκοπίων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 200.000 ΕΤΩΝ; ΠΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ!!!


ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΕΥΡΗΜΑ,
Νο.3: ΤΟ ΠΕΛΜΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
Το «πέλμα αλουμινίου» είναι ένα αντικείμενο που βρέθηκε κατά τύχη στην Ρουμανία, και εγείρει αναπάντητα ερωτήματα γύρο από την προέλευση του και την κατασκευή του!
Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε το 1973, σε βάθος 10 μέτρων, από κάποιους εργάτες που εργάζονταν σε ένα λατομείο στις όχθες του ποταμού Μάρου (Mureş) κοντά στη πόλη του Aiud. Το κομμάτι ζυγίζει περίπου 2 κιλά, είναι 21 εκατοστά σε μήκος, 12,5 εκατοστά σε πλάτος, 7 εκατοστά σε πάχος και φέρει δύο κυλινδρικά διάκενα διαφορετικών διαμέτρων στη μία μεριά του, έτσι ώστε να εφαρμόζεται σε ορθή γωνία στη βάση του κατώτερου τμήματος ενός πιθανού μηχανικού ποδιού, ως πέλμα. Παρόμοιά πέλματα συναντάμε σε σχέδια πρωτότυπων αεροσκαφών με κάθετη προσγείωση-απογείωση από το έδαφος!
Όμως, προς έκπληξη όλων (και εδώ ξεκινά το παράδοξο της υπόθεσης), δίπλα του δεν βρέθηκε κάποιο άλλο κομμάτι που να προδίδει τη χρήση του, αλλά δύο απολιθωμένα οστά μαστόδοντα, ένα τριχωτό προϊστορικό ζώο που έζησε το χρονικό διάστημα 10.000 - 80.000π.Χ. . Αμέσως η ύπαρξη των οστών, δημιούργησε πολλά ερωτήματα για την ηλικία του και μετά από ανάλυση δειγμάτων που στάλθηκαν σε ερευνητικά κέντρα στην Ελβετία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή είναι τουλάχιστον 200.000 ετών!




Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα μετά και από τη μεταλλογραφική ανάλυση. Τα αποτελέσματα από το ερευνητικό κέντρο ICPMMN έδειξαν ότι το μεταλλικό κομμάτι αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα πολύπλοκο κράμα 12 διαφορετικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων το κυριότερο στοιχείο είναι το αλουμίνιο, σε ποσοστό περίπου 80%. Κάτι που ξεπερνά τον άνθρωπο, αφού το αλουμίνιο ανακαλύφθηκε το 1825 και ξεκίνησε η παραγωγική του διαδικασία από τη βιομηχανία το 1883... και όχι 200.000 χρόνια πριν (που δηλώνει η χρονολόγηση)!
Αξιοθαύμαστη επίσης, είναι και η καλή κατάσταση του περίτεχνου κράματος, αφού αυτό δεν έχει οξειδωθεί (σκουριάσει) με το πέρασμα των αιώνων. Αυτό το οφείλει στο παχύ προστατευτικό στρώμα οξειδίου του αργιλίου που καλύπτει όλη την επιφάνειά του και περιορίζει την διείσδυση του φαινομένου οξειδώσεως της μεταλλικής του μάζας.




Από το 1973, η ταυτότητα του αντικειμένου και οι παραπάνω αναλύσεις αμφισβητήθηκαν δεκάδες φορές. Δεκάδες όμως ήταν και οι υποστηρικτές της αλήθειας που προχώρησαν σε περεταίρω επιβεβαιώσεις και πιθανές θεωρίες. Ο συγγραφέας Florin Gheorghiţa όσο κι αν έψαξε δεν βρήκε κανένα ίδιο ή παρόμοιο ανθρώπινο προϊόν τον τελευταίο αιώνα, αποδεικνύοντας έτσι την προγενέστερη καταγωγή του. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες μίλησαν για ενδεχόμενη εξωγήινη παρουσία χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ άλλοι προχώρησαν ακόμα περισσότερο κρίνοντας από τα οστά του μαστόδοντα που βρέθηκαν κοντά, ότι το πέλμα θα μπορούσε να είχε μείνει εκεί μετά από μια μάχη μεταξύ του προϊστορικού ζώου και του μηχανήματος που προσγειώθηκε στη γη!





Όσο για το που βρίσκεται σήμερα το παράξενο «πέλμα αλουμινίου», το μόνο που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι είναι θαμμένο στα υπόγεια του Μουσείου Ιστορίας της πόλης Κλουζ-Ναπόκα στα βορειοδυτικά της Ρουμανίας, καθώς λόγο της αδιευκρίνιστης καταγωγής του δεν εκτίθεται!


(Άρθρο: Harris Koutsiaftis)

ΠΗΓΗ
skotinoprosopo
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς

Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς Συνεχίζεται η φορολογική επιδρομή που θίγει την οικονομία και εμποδίζει την έξοδο από την κρίση
Το νέο επεισόδιο είναι η επιμονή της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των παροχών σε είδος που λαμβάνουν στελέχη επιχειρήσεων καιεργαζόμενοι.
Δάνεια, εταιρικά αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, ακόμη και προκαταβολές μισθού (άνω των τριών μηνών) φορολογούνται από την 1-1-2014 με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι φέτος αυξάνεται η παρακράτηση του φόρου των μισθών.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την "Καθημερινή" διευκρινίζει ότι όπου υπάρχουν στρεβλώσεις θα διορθωθούν με υπουργικές αποφάσεις και με εγκυκλίους. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι δεν μπορεί διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης να απολαμβάνει σειρά παροχών, όπως αυτοκίνητα, κάρτες, κινητό τηλέφωνο κ.ά., και να μη φορολογείται γι' αυτές. Αντίθετα, ένας πωλητής ο οποίος χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο ή το κινητό του τηλέφωνο για να πωλήσει προϊόντα δεν θα φορολογηθεί εφόσον αποδεικνύεται ότι η χρήση των παροχών αφορά αποκλειστικά την εργασία.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμος 4172 άρθρο 13) οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
191112115435 5085
Η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ζητάει την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν τη φορολόγηση των παροχών σε είδος, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την ένταξη στο φορολογητέο εισόδημα των παραπάνω παροχών. Οπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση 29/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) που εντάσσει στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες τις κάθε είδους παροχές που καταβάλλονται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο με σκοπό την κάλυψη δαπανών από την εκτέλεση της εργασίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποδοτικότερη διεξαγωγή της.
Στην περίπτωση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων, το ποσό που θα φορολογηθεί με συντελεστές έως 42% θα είναι αυτό που υπερβαίνει τα 300 ευρώ ετησίως, ενώ για τα δάνεια και τις προκαταβολές μισθών το ποσό που θα φορολογηθεί θα είναι ο τόκος που θα προκύψει από το επιτόκιο που καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ποσά θα αθροιστούν με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου και θα φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η φορολογία αφορά παροχές σε είδος που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από 1-1-2014 φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος:
• Η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους Θα υπολογίζεται σε ποσοστό 30% του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή της απόσβεσης περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων, καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή του μισθώματος. Σε περίπτωση που το κόστος είναι μηδενικό, η αγοραία αξία της παραχώρησης ορίζεται σε ποσοστό εκατό 30% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία έτη.
• Οι παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου αποτιμώνται με βάση το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των τόκων που θα κατέβαλλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο έλαβε την παροχή, εάν το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων ήταν το μέσο επιτόκιο αγοράς, όπως ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατά τον ίδιο μήνα και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του εν λόγω ημερολογιακού μήνα. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου λογίζεται ως παροχή σε είδος. Επίσης, η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο.
• Η αγοραία αξία των παροχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών προσδιορίζεται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ή μεταβίβασής του και ανεξαρτήτως εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση. Η αγοραία αξία άσκησης δικαιώματος είναι η τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο μειωμένη κατά την τιμή διάθεσης του δικαιώματος.
• Η αγοραία αξία της παραχώρησης κατοικίας σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, αποτιμάται στο ποσό του μισθώματος που καταβάλλει η επιχείρηση ή σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας σε ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Τελικά οι καταναλωτές μόνο για ηλεκτρική ενέργεια δεν πληρώνουν

Ρίγη ανατριχίλας σκορπά στα αιολικά πάρκα της Βρετανίας η πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει το φόρο άνθρακα που επέβαλε πριν ένα  χρόνο. Ο σκοπός της επιβολής του φόρου ήταν να βάλει ένα ελάχιστο όριο στην τιμή του άνθρακα που καίγεται κάθε χρόνο και να δώσει κίνητρα για νέα "πράσινα" εργοστάσια. Αντίθετα, ο φόρος λειτούργησε σε ...

εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: ώθησε ανοδικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και αύξησε την κερδοφορία των ΑΠΕ και των πυρηνικών, που δεν είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν το φόρο.
Ήδη ασκείται κριτική ότι ο φόρος αποδείχθηκε ανεπαρκής στο να προσελκύσει νέες επενδύσεις, τη στιγμή που έδωσε εύκολα κι ανέξοδα κέρδη σε αιολικά πάρκα που είχαν χτιστεί πριν την εισαγωγή του. Τώρα, εν μέσω πολιτικών πιέσεων λόγω των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρισμού, αναμένεται ότι ο Κάμερον θα εξαγγείλει πάγωμα του φόρου στο ύψος που θα είχε το 2015-16. Η κίνηση αυτή θα έβλαπτε άμεσα όλους όσους έχτισαν ή αγόρασαν αιολικά πάρκα την τελευταία τριετία, καθώς είχαν υπολογίσει διαφορετικά την αποπληρωμή της επένδυσης. Δεδομένου ότι στη Βρετανία υπάρχουν εγκατεστημένα πάνω από 7000MW αιολικών πάρκων, η κίνηση αυτή του Κάμερον αναμένεται να "εξανεμίσει" δεκάδες εκατομμύρια "κέρδη" των αιολικών.
Η Γαλλική EDF, που έχει πυρηνικά στη Βρετανία, βλέπει ήδη αβεβαιότητα στην κερδοφορία της και διαμαρτύρεται, προκειμένου να εμποδίσει το πάγωμα του φόρου.
Η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει πια το "Όσα παίρνει ο Άνεμος", που γράφαμε πριν ένα μήνα για τα αιολικά της Γερμανίας. Κι εκεί είχαν τάξει "εγγυημένες αποδόσεις" για τα κέρδη των αιολικών, αλλά, τελικά μόνο "εγγυημένες" δεν αποδείχθηκαν κι οι "επενδυτές" άρχισαν να κλαίνε "τα λεφτουδάκια τους". Παρόλο που τα "λεφτουδάκια τους" μόνο δικά τους δεν ήταν, για όσους είχαν κάνει τα πάρκα με τα περίφημα "πράσινα δάνεια", που τώρα πια βάφονται "κόκκινα".
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!
Στην Ελλάδα μην ανησυχείτε, είναι αποδεδειγμένο ότι ο Μανιάτης δεν έχει τέτοιες ανησυχίες και υπογράφει αβέρτα για νέα αιολικά. Γι' αυτόν δεν έχει καμιά σημασία αν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ από το αντισυνταγματικό ΕΤΜΕΑΡ έχει προ πολλού εκτροχιαστεί κι αποκτά ολοένα και περισσότερο τις διαστάσεις του αντίστοιχου Ισπανικού. Δεν έχει καμιά σημασία που οι Γερμανοί κατάλαβαν έστω κι αργά το λάθος τους κι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το νόμο EEG για τις ΑΠΕ. Σημασία για το Μανιάτη έχει μόνο το "σταθερό επενδυτικό περιβάλλον", που χάρη στην αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική ετοιμάζεται να φορτώσει νέα "κόκκινα" δάνεια -από ΑΠΕ- στις χρεοκοπημένες και ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα τράπεζες.
Τελικά αυτή η ιστορία με τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ έχει καταλήξει, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα τεράστιο αναδιανεμητικό μηχανισμό πλούτου. Και οι καταναλωτές πληρώνουν κερατιάτικα για ολοένα κι αυξανόμενους φόρους, όχι για την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ΕΒΙΚΕΝ το φωνάζει δυνατά πλέον: ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ!!!

Η ΕΒΙΚΕΝ είναι η ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών: υαλουργία, χαλυβουργία, σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, χαρτοποιία, τσιμεντάδικα, κλπ. Η ΕΒΙΚΕΝ λοιπόν καταλαβαίνει πολύ καλύτερα απ' το ΥΠΕΚΑ τη σημασία της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και το λέει ξεκάθαρα:
"Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη της Ελληνικής βιομηχανίας την δεκαετία του 60 στηρίχτηκε στην φθηνή ενέργεια από τους λιγνίτες και τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά. Ο δε εξηλεκτρισμός της χώρας βασίστηκε στην ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας. ...


Η κατασκευή  των μεγάλων Υδροηλεκτρικών (Υ/Η)  και των πρώτων λιγνιτικών σταθμών στηρίχτηκε στα μεγάλα φορτία των βιομηχανιών. Στη δεκαετία του 60 η κατανάλωση των μεγάλων βιομηχανιών Υψηλής Τάσης έφθανε το 30% της κατανάλωσης της χώρας, ενώ σήμερα είναι στο 12,5%".

Τώρα λοιπόν που χάρη στις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων 15 ετών, με τη δήθεν απελευθέρωση της αγοράς, την προώθηση του φυσικού αερίου και την πράσινη παράνοια των ΑΠΕ η λιγνιτική βιομηχανία έχει μπει σε καθεστώς παρακμής, η ΕΒΙΚΕΝ, βλέποντας την ενέργεια ν' ακριβαίνει, αποφάσισε να τραβήξει κόκκινη γραμμή: ΜΗ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΑΛΛΟ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ! Μην μειώνετε τη λιγνιτική παραγωγή κάτω απ' τα επίπεδα του 2010-2012! Θέλουμε ελάχιστη λιγνιτική παραγωγή τουλάχιστον 27500GWh!
Το φωνάζει πλέον ανοιχτά η ΕΒΙΚΕΝ : "Η επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας προϋποθέτει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και αυτό στον ηλεκτρισμό μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με τη διατήρηση της ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ παραγωγής ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο επίπεδο της παραγωγής των 27.500GWH του 2010-2012".
Πριν δυο βδομάδες είχε προηγηθεί το υπόμνημα της ΕΒΙΚΕΝ προς το ΥΠΕΚΑ, με το οποίο οι βιομήχανοι τα "έχωναν" χοντρά στο Μανιάτη μιλώντας για "ολοσχερή εγκατάλειψη των εγχώριων ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας όπως ο λιγνίτης", για "χωρίς πυξίδα και χωρίς μελέτη των επιπτώσεων στον καταναλωτή άσκηση ενεργειακής πολιτικής", για "επιλεκτικές επιδοματικές πολιτικές (feed-in-tariffs) για τη στήριξη ακριβών επιλογών χωρίς εγχώρια προστιθέμενη αξία" και ότι "τα τελευταία χρόνια, χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα".
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! 
Βάζοντας τον πήχυ στις 27500GWh η ΕΒΙΚΕΝ ουσιαστικά ζητά τον επανακαθορισμό του ενεργειακού μίγματος της χώρας για την προσεχή 20ετία. Θα έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε τι πόρισμα θα καταλήξει η περίφημη "Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού", που συγκρότησε το ΥΠΕΚΑ αγνοώντας παντελώς το λιγνίτη, αλλά αγνοώντας επίσης και την ΕΒΙΚΕΝ. Μετά την παρέμβαση των βιομηχάνων, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν το ΥΠΕΚΑ αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια για τη συνέχιση της πράσινης παράνοιας έχουν πλέον στενέψει, αν βέβαια επιθυμεί να μείνει κάποια βιομηχανία στη χώρα. Απ' το Μανιάτη δεν περιμένουμε πολλά, αν και τον έχουμε δει να κάνει πολλές "κωλοτούμπες" απ' το 2009. Ο Παπαγεωργίου όμως φαίνεται προς το παρόν πιο σοβαρός, πιο αποφασισμένος να βάλει μια τάξη στο χάος που βρήκε το 2012.
Το 2013 η λιγνιτική παραγωγή, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ήταν 15% κάτω απ' το στόχο που θέλει η ΕΒΙΚΕΝ. Για το 2014 η λιγνιτική παραγωγή προβλέπεται ακόμα πιο χαμηλή, αφού μπήκαν στο σύστημα κι άλλες ΑΠΕ, που πάνε πακέτο μαζί με φυσικό αέριο, όχι με λιγνίτη. Αν το 2014 έχουμε άλλη μια μείωση 10% στη λιγνιτική παραγωγή, θα βρεθεί περίπου 25% κάτω απ' το στόχο της ΕΒΙΚΕΝ. Θα χρειαστεί λοιπόν μια ανασύνταξη της λιγνιτικής βιομηχανίας της χώρας, προκειμένου να υποστηρίξει με τη σειρά της όχι μόνο την ενεργοβόρα βιομηχανία, αλλά και τη χώρα συνολικά. Ανασύνταξη όμως μπορεί να γίνει από τους εκλεκτούς των βουλευτικών γραφείων, που έφεραν τα τελευταία χρόνια τη λιγνιτική βιομηχανία στη σημερινή κατάσταση; Ή από κομματικούς κομισάριους; Χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανασύνταξης, γιατί, έτσι όπως πάει το πράγμα, σε λίγο, ακόμα κι αν θέλουν οι ΣαμαροΒενιζέλοι να τα πουλήσουν όλα, δεν θα βρίσκουν τίποτα όρθιο. Μπιρμπίλη και Παπακωνσταντίνου έκαναν πράξη αυτό που έλεγαν τότε: "δεν αρκεί να είμαστε με τις ΑΠΕ, πρέπει να είμαστε και ενάντια στο λιγνίτη". Μόνο που ο λιγνίτης είναι τόσο πολύ ταυτισμένος 60 χρόνια τώρα με την ελληνική βιομηχανία, με την ελληνική οικονομία, που όποιοι είναι ενάντια στο λιγνίτη καταλήγουν να είναι και ενάντια στην ελληνική βιομηχανία, ενάντια στην ελληνική οικονομία. Κι όποιος έχει αντίθετη άποψη, ας κοιτάξει πρώτα γύρω του, για να καταλάβει τι γίνεται σήμερα παντού στον κόσμο, ακόμα και στη Γερμανία ....

greeklignite.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα » »